Babka cytrynowa

Wielkanocne wypieki zawsze będą mi się kojarzyć z babką cytrynową. Mama piekła ją odkąd pamiętam ... smakuje nam bardzo i jest chyba naszą ulubioną wersją babki ;) Nie ma bez niej Świąt Wielkanocnych.
Babka upieczona według tego przepisu jest miękka, wilgotna, oczywiście pyszna i mocno cytrynowa.


Składniki
200 gram masła
180 gram brązowego drobnego cukru
4 jajka
3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
220 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Cały czas ucierając mikserem dodajemy po kolei: jajka, ekstrakt cytrynowy oraz skórkę z cytryny. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.
Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (jeśli mamy formę silikonową nie jest to konieczne). Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy i dopiero ostudzoną babką wyjmujemy z formy.
Dekorujemy według upodobań  (lukrem, polewą czekoladą).


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger