Owsiane batoniki z morelami, jagodami goji i tahini
Batoniki owsiane (musli) warto przygotować samemu w domu. Dodając ulubione składniki mamy możliwość stworzyć za każdym razem inną ich wersje. Są pożywną, smaczną i słodką przekąską idealną do pracy, do szkoły, czy po prostu do herbaty czy kawy.
Składniki:
170 gram płatków owsianych zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy na10 minut,
Składniki:
170 gram płatków owsianych zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i odstawiamy na10 minut,
1/2 szklanki posiekanych pistacji,
1/2 szklanki posiekanych orzechów brazylijskich
¾ szklanki posiekanych suszonych moreli
½ szklanki suszonych jagód goji
3 łyżki miodu (np. spadziowego)
2 łyżki oleju pestek winogron
½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 – 5 łyżeczek pasty tahini (http://myownpleasures.blogspot.com/2015/02/pasta-sezamowa-tahini-niezbedna-do.html)
Gdy płatki owsiane zmiękną mieszamy je z pozostałymi składnikami. Formę 25 na 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej przygotowaną masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i dopiero wtedy kroimy na kształt batoników. Przechowujemy w lodówce w szczelnym pojemniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz