Żytnie ciasto dyniowe

Pyszne ciasto z dynią piżmową, która pachnie i smakuje cudownie. Jest bardzo smaczne, lekkie, mało słodkie. Idealne do kawy czy herbaty.

Żytnie ciasto dyniowe

Składniki:
na 1 keksówkę:

2 szklanki świeżo startej na tarce dyni piżmowej
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
3 duże jaja

Jaja ubijamy z cukrem przez 3-4 minuty, by powstał puszysty krem, wtedy małym strumieniem wlewamy olej, i na koniec mleko. W osobnym naczyniu mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przelewamy mokre składniki do suchych, dodajemy startą na dużych oczkach tarki dynię piżmową i mieszamy łyżką. (Jeżeli wolimy słodsze ciasta, to warto skosztować masę i ewentualnie dodać jeszcze cukier).
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem (lub silikonowej).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!

Żytnie ciasto dyniowe

Żytnie ciasto dyniowe

6 komentarzy:

  1. Wymarzone na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do tego pyszna herbata z miodem i imbirem i czego chcieć więcej, by umilić jesienny wieczór? :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. o tak pachnie cudownie :) i do tego jest pyszne :)

      Usuń
  3. Muszę przyznać, że sama ostatnio zaczynam robić zdrowsze wersje ciast i deserów. Sporo przepisów na zdrowe słodkości znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ Ale normalne ciasta i piękne desery również można tam znależć. Po prostu dla każdego coś innego.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger