Żytnie ciasto dyniowe
Pyszne ciasto z dynią piżmową, która pachnie i smakuje cudownie. Jest bardzo smaczne, lekkie, mało słodkie. Idealne do kawy czy herbaty.
Składniki:
na 1 keksówkę:
2 szklanki świeżo startej na tarce dyni piżmowej
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
3 duże jaja
Jaja ubijamy z cukrem przez 3-4 minuty, by powstał puszysty krem, wtedy małym strumieniem wlewamy olej, i na koniec mleko. W osobnym naczyniu mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przelewamy mokre składniki do suchych, dodajemy startą na dużych oczkach tarki dynię piżmową i mieszamy łyżką. (Jeżeli wolimy słodsze ciasta, to warto skosztować masę i ewentualnie dodać jeszcze cukier).
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem (lub silikonowej).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
![]() |
Żytnie ciasto dyniowe |
Składniki:
na 1 keksówkę:
2 szklanki świeżo startej na tarce dyni piżmowej
1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
3 duże jaja
Jaja ubijamy z cukrem przez 3-4 minuty, by powstał puszysty krem, wtedy małym strumieniem wlewamy olej, i na koniec mleko. W osobnym naczyniu mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przelewamy mokre składniki do suchych, dodajemy startą na dużych oczkach tarki dynię piżmową i mieszamy łyżką. (Jeżeli wolimy słodsze ciasta, to warto skosztować masę i ewentualnie dodać jeszcze cukier).
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem (lub silikonowej).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
![]() | |
|
![]() | |
|
Wymarzone na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńdo tego pyszna herbata z miodem i imbirem i czego chcieć więcej, by umilić jesienny wieczór? :)
Usuńjuż mi pachnie :)
OdpowiedzUsuńo tak pachnie cudownie :) i do tego jest pyszne :)
UsuńMuszę przyznać, że sama ostatnio zaczynam robić zdrowsze wersje ciast i deserów. Sporo przepisów na zdrowe słodkości znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ Ale normalne ciasta i piękne desery również można tam znależć. Po prostu dla każdego coś innego.
OdpowiedzUsuńWyszlo super! Dziekuje!
OdpowiedzUsuń