Wspaniałe drożdżowe rogaliki z serkiem i owocami
Idealne, puszyste, z nadzieniem serowo owocowym. Tak pyszne, że znikają bardzo szybko. Dzięki świeżym letnim, sezonowym owocom smakują wspaniale. Ciężko się powstrzymać i nie jeść jeszcze ciepłych :)
Składniki:
na 2 duże blachy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
530 gram mąki pszennej
15 gram suchych drożdży
2 jaja
300 ml lekko ciepłego mleka 3,2 %
80 gram cukru
85 gram roztopionego masła
Nadzienie:
200 gram serka naturalnego
2 łyżeczki cukru pudru
Owoce np. maliny, borówki, czarna porzeczka
Serek mieszamy z cukrem (jeżeli lubimy słodsze wypieki możemy, według własnych upodobań, dodać więcej lub mniej cukru).
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajo do smarowania rogalików
Z podanych składników wyrabiamy przez kilka minut ciasto drożdżowe, aż będzie miało jednolitą i gładką konsystencję. Ciasto będzie się lekko kleiło do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości, na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy np. na 3 części, stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy każdą porcje ciasta na kształt prostokąta, z którego wycinamy długie trójkąty o szerokiej podstawie. Na środek szerokiego boku trójkąta nakładamy 1-2 łyżeczki serka i owoce (np. 2 łyżeczki porzeczek, borówek czy około 4 maliny). Zwijamy rogaliki, tak by wąski koniec był pod spodem – wtedy rogaliki się nie rozwalą podczas pieczenia.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy każdy roztrzepanym jajem i odstawiamy na pół godziny, by jeszcze wyrosły.
Wyrośnięte rogaliki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Smacznego!
Składniki:
na 2 duże blachy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
530 gram mąki pszennej
15 gram suchych drożdży
2 jaja
300 ml lekko ciepłego mleka 3,2 %
80 gram cukru
85 gram roztopionego masła
Nadzienie:
200 gram serka naturalnego
2 łyżeczki cukru pudru
Owoce np. maliny, borówki, czarna porzeczka
Serek mieszamy z cukrem (jeżeli lubimy słodsze wypieki możemy, według własnych upodobań, dodać więcej lub mniej cukru).
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajo do smarowania rogalików
Z podanych składników wyrabiamy przez kilka minut ciasto drożdżowe, aż będzie miało jednolitą i gładką konsystencję. Ciasto będzie się lekko kleiło do rąk. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości, na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy np. na 3 części, stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy każdą porcje ciasta na kształt prostokąta, z którego wycinamy długie trójkąty o szerokiej podstawie. Na środek szerokiego boku trójkąta nakładamy 1-2 łyżeczki serka i owoce (np. 2 łyżeczki porzeczek, borówek czy około 4 maliny). Zwijamy rogaliki, tak by wąski koniec był pod spodem – wtedy rogaliki się nie rozwalą podczas pieczenia.
Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy każdy roztrzepanym jajem i odstawiamy na pół godziny, by jeszcze wyrosły.
Wyrośnięte rogaliki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńSą naprawdę pyszne :) zajadaliśmy jeszcze ciepłe:)
UsuńPolecam!
Ale ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń