sobota, 2 lipca 2016

Najlepsze ciasto z wiśniami! Tak smakuje lato :)

Jak tu nie zrobić pysznego ciasta, gdy te wiśnie tak kuszą smakiem. Takie wypieki są idealne na lato, lekko kwaśne, owocowe, rozpływające się w ustach … Trzeba kogoś specjalnie zachęcać?


Składniki:
na formę o średnicy 21 cm

2 i ½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jaja
120 gram zimnego masła, pokrojonego w cienkie plastry
½ szklanki cukru

Dodatkowo:
600 gram wydrylowanych wiśni
3 łyżki cukru
bułka tarta, około 2 łyżki
cukier puder do oprószenia ciasta



Wszystkie składniki na ciasto najpierw krótko siekamy nożem a następnie szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy na 1 godzinę do zamrażarki. Wiśnie mieszamy z 3 łyżkami cukru i odstawiamy by puściły sok. 
Schłodzone ciasto dzielimy na 2/3 i 1/3. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta ścieramy na tarce, na grubych oczkach i wykładamy spód lekko uciskając ciasto (resztę ciasta wstawiamy do lodówki). Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 min w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, aż ciasto lekko się podpiecze i zezłoci. Wiśnie odciskamy z soku.  Na podpieczone ciasto wysypujemy 1 łyżkę bułki tartej. Układamy wiśnie. Pozostałą 1/3 część ciasta rozwałkujemy i przykrywamy ciastem wiśnie, możemy ułożyć kratkę, lub powycinać foremkami ciastka i układać na wierzchu, możemy też zetrzeć ciasto na tarce. Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni jeszcze około 35 minut. Upieczony placek z wiśniami posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 My Own Pleasures , Blogger