Fantastyczna szarlotka na żytnim spodzie z brzoskwiniami i bezą

Fantastyczna, pyszna, rozpływająca się w ustach szarlotka! Z najlepszych polskich jabłek!
Żytnie kruche ciasto świetnie komponuje się smakiem ze smażonymi na oleju kokosowym jabłkami i brzoskwiniami, słodzonymi kokosowym cukrem. Dzięki temu całość jest mniej kaloryczna i na pewno zdrowsza ;)
Nie mogłam się powstrzymać żeby nie jeść jeszcze ciepłej. Najlepsze ciasto z jabłkami jakie do tej pory piekłam. Pięknie się prezentuje, tylko szybko znika :)

Szarlotka na żytnim spodzie z bezą
Składniki:
Na formę o średnicy 24 cm

180 gram mąki żytniej pełnoziarnistej
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18 %
100 gram zimnego masła
50 gram cukru pudru

Masło kroimy w cienkie plastry i siekamy nożem razem z mąką. Dodajemy żółtko, cukier puder, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Cisto formujemy w kulę, owijamy folią i wstawiamy na 25 min do zamrażarki.
Formę smarujemy tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na kształt okręgu, tak by wyłożyć nim spód oraz boki formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 18 minut.

Nadzienie jabłkowo brzoskwiniowe:

800 gram obranych, pokrojonych w kostkę jabłek
400 gram obranych, pokrojonych w kostkę brzoskwiń (można pominąć i zastąpić jabłkami)
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki cukru kokosowego

W rondlu rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy pokrojone jabłka i brzoskwinie i smażymy je około 10 minut, mieszając. Do owoców dodajemy cukier kokosowy i  dalej smażymy, mieszając, jeszcze 5 minut.

Beza:

3 białka
160 gram cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dosypując partiami, po 2 łyżki cukru. Do ubitej na sztywno piany dodajmy mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko ubijamy.

Na podpieczony (gorący spód) wykładamy masę jabłkową. Można użyć do tego łyżki cedzakowej, w ten sposób nie zalejemy ciasta sokiem, który powstanie podczas smażenia jabłek (można go też wcześniej odlać). Na jabłka wykładamy ubitą bezę. Ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.
Upieczone ciasto studzimy.
Smacznego!
Szarlotka na żytnim spodzie z bezą

Polskie jabłka

2 komentarze:

  1. Super to ciasto, co prawda do ciasta dodałam 2 żółtka, ale przepyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super to ciasto, co prawda do ciasta dodałam 2 żółtka, ale przepyszne!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger