Pyszne pełnoziarniste ciasto straciatella z malinami
Lekkie ciasto z malinami, posmakuje nawet tym, którzy za pełnoziarnistymi wypiekami nie przepadają. Szybkie i proste do przygotowania. Wspaniale smakuje. Podane odwrócone i np. oprószone cukrem pudrem pięknie się prezentuje.
Składniki:
Na formę o średnicy 20 cm
105 gram masła w temperaturze pokojowej
100 gram cukru brązowego
3 jaja
140 gram mąki pełnoziarnistej żytniej
60 gram budyniu śmietankowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
100 gram gorzkiej czekolady
szklanka malin
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę po czym cały czas miksując po kolei dodajemy po jednym jaju oraz ekstrakt cytrynowy. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do utartej masy i krótko miksujemy, by składniki się połączyły.
Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Formę na ciasto smarujemy masłem. Wylewamy do niej 3/4 ciasta i na nie wykładamy maliny. Maliny przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczenie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smacznego!
Pełnoziarniste ciasto straciatella z malinami |
Na formę o średnicy 20 cm
105 gram masła w temperaturze pokojowej
100 gram cukru brązowego
3 jaja
140 gram mąki pełnoziarnistej żytniej
60 gram budyniu śmietankowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
100 gram gorzkiej czekolady
szklanka malin
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę po czym cały czas miksując po kolei dodajemy po jednym jaju oraz ekstrakt cytrynowy. Mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do utartej masy i krótko miksujemy, by składniki się połączyły.
Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.
Formę na ciasto smarujemy masłem. Wylewamy do niej 3/4 ciasta i na nie wykładamy maliny. Maliny przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczenie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smacznego!
Pełnoziarniste ciasto straciatella z malinami |
Pełnoziarniste ciasto straciatella z malinami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz