Wspaniałe francuskie tosty z chałki na oleju kokosowym, ze smażonymi brzoskwiniami
Gdy nachodzi ochota na coś słodkiego, możemy zaserwować sobie taką fantastyczną kolację lub śniadanie. Takie tosty świetnie sprawdzą się też jako podwieczorek. Zmieniając dodatki, za każdym razem mogą smakować inaczej. Ze smażonymi owocami są po prostu wspaniałe! Posmakują zarówno dzieciom i dorosłym łakomczuchom:) Smażone na oleju kokosowym smakują naprawdę wyśmienicie. Jeśli lubimy tosty dodatkowo osłodzić polecam cukier kokosowy, który jest dużo zdrowszą alternatywą.
Składniki:
chałka, 6 kromek
2 jaja
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki cukru kokosowego - opcjonalnie
1 -2 brzoskwinie, obrane i pokrojone w plastry lub kostkę
Dodatkowo:
Miód
Dżem np. porzeczkowy
Owoce np. maliny, jagody, borówki
Jaja roztrzepujemy z mlekiem i cukrem kokosowym.
Na jednej patelni roztapiamy 1 łyżeczkę oleju kokosowego i smażymy pokrojone brzoskwinie.
Na drugiej patelni roztapiamy pozostałą część oleju kokosowego. Chałkę krótko zanurzamy z obu stron w jajku z mlekiem i smażymy na patelni, na złoty kolor.
Chałkę podajemy z usmażonymi brzoskwiniami i według upodobań z miodem, dżemem, owocami.
Smacznego!
Tosty francuskie z chałki |
chałka, 6 kromek
2 jaja
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki cukru kokosowego - opcjonalnie
1 -2 brzoskwinie, obrane i pokrojone w plastry lub kostkę
Dodatkowo:
Miód
Dżem np. porzeczkowy
Owoce np. maliny, jagody, borówki
Jaja roztrzepujemy z mlekiem i cukrem kokosowym.
Na jednej patelni roztapiamy 1 łyżeczkę oleju kokosowego i smażymy pokrojone brzoskwinie.
Na drugiej patelni roztapiamy pozostałą część oleju kokosowego. Chałkę krótko zanurzamy z obu stron w jajku z mlekiem i smażymy na patelni, na złoty kolor.
Chałkę podajemy z usmażonymi brzoskwiniami i według upodobań z miodem, dżemem, owocami.
Smacznego!
Tosty francuskie z chałki |
Tosty francuskie z chałki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz