Zioła IV - TYMIANEK zwany także MACIERZAŃKĄ
Tymianek |
Tymianek, zwany również macierzanką zawiera flawonoidy, fenolokwasy, garbniki, saponiny, witaminę B, A, E, K i C oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo.
Ma działanie wykrztuśne, bakteriobójcze, antyseptyczne, rozkurczowe, napotne, przeciwzapalne, wzmacniające i uspokajające.
Tymianek stosuje się w leczeniu schorzeń dróg oddechowych: astmy, zapalenia oskrzeli, przeziębienia, grypy oraz układu pokarmowego.
To wspaniałe zioło świetnie sprawdza się w kuchni. Dodany do tłustych potraw ułatwia trawienie. Jak sporo ziół traci jednak swoje wartości podczas gotowania, warto więc dodawać go pod sam koniec przygotowywania potraw, by nie stracić bogactwa jego właściwości.
Zioła - Tymianek |
Listki tymianku nadają potrawom ostry i orzeźwiający smak. Tymianek ma intensywny zapach. Może też pełnić funkcję ozdobną, szczególnie podczas okresu kwitnienia, gdy pokrywa się drobnymi kwiatami.
Przeciwwskazaniem do spożywania tymianki jest ciąża, ponieważ roślina ta prowadzi do skurczów macicy. Spożywany w nadmiernych ilościach może uszkodzić m. in. nerki, serce, układ nerwowy.
Zioła |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz