Zioła IV - TYMIANEK zwany także MACIERZAŃKĄ


Tymianek
Uwielbiam świeże zioła, ich zapach, wygląd, zastosowanie, właściwości, wszystko to sprawia, że warto zadbać o własny nawet mały ziołowy ogródek czy to w domu na parapecie, czy na tarasie lub balkonie. Mam nadzieję, że uda mi się Was do tego przekonać:) Dzisiaj zapraszam na post o tymianku, który pięknie wygląda i wspaniale sprawdza się w kuchni.

Tymianek, zwany również macierzanką zawiera flawonoidy, fenolokwasy, garbniki, saponiny, witaminę B, A, E, K i C oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo.
Ma działanie wykrztuśne, bakteriobójcze, antyseptyczne, rozkurczowe, napotne, przeciwzapalne, wzmacniające i uspokajające.
Tymianek stosuje się w leczeniu schorzeń dróg oddechowych: astmy, zapalenia oskrzeli, przeziębienia, grypy oraz układu pokarmowego.

To wspaniałe zioło świetnie sprawdza się w kuchni. Dodany do tłustych potraw ułatwia trawienie. Jak sporo ziół traci jednak swoje wartości podczas gotowania, warto więc dodawać go pod sam koniec przygotowywania potraw, by nie stracić bogactwa jego właściwości.

Zioła - Tymianek

Listki tymianku nadają potrawom  ostry i orzeźwiający smak. Tymianek ma intensywny zapach. Może też pełnić funkcję ozdobną, szczególnie podczas okresu kwitnienia, gdy pokrywa się drobnymi kwiatami.

Przeciwwskazaniem do spożywania tymianki jest ciąża, ponieważ roślina ta prowadzi do skurczów macicy. Spożywany w nadmiernych ilościach może uszkodzić m. in. nerki, serce, układ nerwowy.

Zioła



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger