Najlepsza konfitura z pigwowca z imbirem i kardamonem

Najlepsze co można wyczarować z owoców pigwowca! Kwaskowaty, intensywny smak, cudowny zapach i odrobina ostrości, dzięki dodatkowi imbiru …. Idealna konfitura! Tak pyszna i aromatyczna, że ciężko się oderwać od słoiczka. Wspaniała jako dodatek do serów czy mięs, świetnie komponuje się również z deserami.  Wypróbujcie koniecznie.


Składniki:
1 kg owoców pigwowca, umytych i pozbawionych gniazd nasiennych
500 gram cukru 
250 ml wody
2 łyżeczki  świeżego startego imbiru
1 łyżeczka kardamonu

Owoce umieszczamy partiami w blenderze i krótko miksujemy aby je rozdrobnić. Nie ma potrzeby miksować owoców na gładką papkę, mogą pozostać w niej drobne kawałki, które potem podczas smażenia się rozpadną.
Zmiksowane owoce przekładamy do rondla z grubym dnem, dolewamy wodę i gotujemy około 10-15 minut. Do rozgotowanych pigwowców dodajemy cukier, mieszamy i smażymy konfiturę około 2 godziny. Pod koniec dodajemy starty imbir i kardamon. Konfiturę smażymy jeszcze około 15 minut.
Gorącą konfiturę przekładamy do gorących, wyparzonych słoików i zamykamy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger