Najlepsza konfitura z pigwowca z imbirem i kardamonem
Najlepsze co można wyczarować z owoców pigwowca! Kwaskowaty,
intensywny smak, cudowny zapach i odrobina ostrości, dzięki dodatkowi imbiru ….
Idealna konfitura! Tak pyszna i aromatyczna, że ciężko się oderwać od słoiczka.
Wspaniała jako dodatek do serów czy mięs, świetnie komponuje się również z
deserami. Wypróbujcie koniecznie.
Składniki:
1 kg owoców pigwowca, umytych i pozbawionych gniazd
nasiennych
500 gram cukru
250 ml wody
2 łyżeczki świeżego
startego imbiru
1 łyżeczka kardamonu
Owoce umieszczamy partiami w blenderze i krótko miksujemy
aby je rozdrobnić. Nie ma potrzeby miksować owoców na gładką papkę, mogą
pozostać w niej drobne kawałki, które potem podczas smażenia się rozpadną.
Zmiksowane owoce przekładamy do rondla z grubym dnem,
dolewamy wodę i gotujemy około 10-15 minut. Do rozgotowanych pigwowców
dodajemy cukier, mieszamy i smażymy konfiturę około 2 godziny. Pod koniec
dodajemy starty imbir i kardamon. Konfiturę smażymy jeszcze około 15 minut.
Gorącą konfiturę przekładamy do gorących, wyparzonych słoików
i zamykamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz