Domowy chleb z jagoami goji - zdrowo i smacznie!

Pieczenie chleba staje się powoli moją domową tradycją. Nie tylko sprawia radość, napełnia dom wyjątkowym zapachem, ale także pozwala zdrowiej się odżywiać i kontrolować skład tego, co jemy na co dzień. Starajmy się jak najczęściej włączać do naszej diety produkty, które zapewnią nam lepsze samopoczucie i zdrowie. 
Dzisiaj chciałam Was zachęcić do stosowania u kuchni jagód goji.
Jagody goi pojawiły się w mojej kuchni jakiś czas temu, często dodaje je do domowej granoli. Tym razem postanowiłam przygotować chleb właśnie z ich dodatkiem. Smakuje pysznie, a do tego czerwone owoce bardzo fajnie się w chlebie prezentuję – to dodatkowo dla tych, którzy oprócz smaku cenią sobie także walory estetyczne ;)
Jagody goi są uznane za najbogatsze w składniki odżywcze.  Zawierają duże ilości witaminy C, E, z grupy B, żelazo, składniki mineralne, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe, beta karoten oraz błonnik. Spowalniają procesy starzenia, chronią przed chorobami. Zaliczane są do tzw. superfoods, czyli żywności, naturalnej, nieprzetworzonej, bogatej w cenne dla organizmu składniki i właściwości. Warto więc włączyć je do naszej diety.


Składniki:
Na 1 keksówkę

500 gram mieszanki chleb pszenno-żytni
7 gram suszonych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki suszonych jagód goji
3 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki ziaren słonecznika
300 ml letniej wody

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Potrwa to kila do kilkunastu minut. Ciasto ukształtować na kształt bochenka chleb, wyłożyć do keksówki nasmarowanej masłem i odstawić by chleb podwoił swoją objętość, na około 40 minut. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu studzimy i dopiero wtedy kroimy.
Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger