Domowy chleb z jagoami goji - zdrowo i smacznie!
Pieczenie chleba staje się powoli moją domową tradycją. Nie
tylko sprawia radość, napełnia dom wyjątkowym zapachem, ale także pozwala
zdrowiej się odżywiać i kontrolować skład tego, co jemy na co dzień. Starajmy
się jak najczęściej włączać do naszej diety produkty, które zapewnią nam lepsze
samopoczucie i zdrowie.
Dzisiaj chciałam Was zachęcić do stosowania u kuchni
jagód goji.
Jagody goi pojawiły się w mojej kuchni jakiś czas temu,
często dodaje je do domowej granoli. Tym razem postanowiłam przygotować chleb
właśnie z ich dodatkiem. Smakuje pysznie, a do tego czerwone owoce bardzo
fajnie się w chlebie prezentuję – to dodatkowo dla tych, którzy oprócz smaku
cenią sobie także walory estetyczne ;)
Jagody goi są uznane za najbogatsze w składniki
odżywcze. Zawierają duże ilości witaminy C, E, z
grupy B, żelazo, składniki mineralne, aminokwasy, nienasycone kwasy tłuszczowe,
beta karoten oraz błonnik. Spowalniają procesy starzenia, chronią przed
chorobami. Zaliczane są do tzw. superfoods, czyli żywności, naturalnej,
nieprzetworzonej, bogatej w cenne dla organizmu składniki i właściwości. Warto
więc włączyć je do naszej diety.
Składniki:
Na 1 keksówkę
500 gram mieszanki chleb pszenno-żytni
7 gram suszonych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki suszonych jagód goji
3 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki ziaren słonecznika
300 ml letniej wody
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie
ciasto. Potrwa to kila do kilkunastu minut. Ciasto ukształtować na kształt
bochenka chleb, wyłożyć do keksówki nasmarowanej masłem i odstawić by chleb
podwoił swoją objętość, na około 40 minut. Chleb pieczemy w piekarniku
nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu
studzimy i dopiero wtedy kroimy.
Smacznego!
świetny pomysł z dodaniem jagód goji!
OdpowiedzUsuń