Robimy nalewki - tym razem PIGWÓWKA
Nie ma chyba lepszego sposobu na wykorzystanie pigwy niż
przygotowanie z niej nalewki.Wie o tym każdy, kto taką nalewkę smakował ;) Zatem
powstała … jak pachnie… i jak smakuje… Zresztą spróbujcie sami!
Na jesienne i zimowe długie wieczory będzie wspaniała! W
dodatku pigwa posiada właściwości wzmacniające odporność, działa
przeciwzapalnie. Jest cennym źródłem witamin i minerałów.
Składniki:
1 i 1/2kg owoców pigwy
1 litr spirytusu
1,5 kg owoców pigwy: obranych, pozbawionych nasion i
pokrojonych w małe kawałki umieszczamy w dużym słoju, zalewamy 1 litrem spirytusu.
Słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 3 tygodnie. Codziennie
potrząsamy słojem, by wydobyć jak najwięcej smaku i aromatu z owoców.
Po 3 tygodniach:
1 kg cukru
1 litr wody
Cukier z wodą podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści, zbierając powstałą
pianę.
Owoce pigwy odcedzamy przez sitko, lekko je odciskając.
Otrzymaną nalewkę mieszamy z przestudzoną wodą z cukrem. Rozlewamy do butelek i
odstawiamy na kolejne 3 tygodnie, by nasza nalewka nabrała cudownego, niepowtarzalnego smaku.
Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz