Robimy nalewki - tym razem PIGWÓWKA

Nie ma chyba lepszego sposobu na wykorzystanie pigwy niż przygotowanie z niej nalewki.Wie o tym każdy, kto taką nalewkę smakował ;)  Zatem powstała … jak pachnie… i jak smakuje… Zresztą spróbujcie sami! 
Na jesienne i zimowe długie wieczory będzie wspaniała! W dodatku pigwa posiada właściwości wzmacniające odporność, działa przeciwzapalnie. Jest cennym źródłem witamin i minerałów.



Składniki:
1 i 1/2kg owoców pigwy
1 litr spirytusu

1,5 kg owoców pigwy: obranych, pozbawionych nasion i pokrojonych w małe kawałki umieszczamy w dużym słoju, zalewamy 1 litrem spirytusu. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 3 tygodnie. Codziennie potrząsamy słojem, by wydobyć jak najwięcej smaku i aromatu z owoców.

Po 3 tygodniach:
1 kg cukru
1 litr wody

Cukier z wodą podgrzewamy do czasu, aż cukier się rozpuści, zbierając powstałą pianę.
Owoce pigwy odcedzamy przez sitko, lekko je odciskając. Otrzymaną nalewkę mieszamy z przestudzoną wodą z cukrem. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na kolejne 3 tygodnie, by nasza nalewka nabrała cudownego, niepowtarzalnego smaku.
Na zdrowie!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger