Razowe ciasto z orzechami i jagodami

Zima w pełni i coraz bardziej odczuwamy brak wspaniałych sezonowych polskich owoców. Ale zawsze można poratować się mrożonymi zapasami i upiec ciasto:) Słodkie, razowe z jagodami i orzechami- idealne do podjadania w zimowy wieczór...

Razowe ciasto z orzechami i jagodami

Razowe ciasto z orzechami i jagodami
Składniki:
na keksówkę

240 gram mąki pszennej razowej
110 gram drobno posiekanych orzechów włoskich
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
110 gram brązowego cukru
120 gram jagód mrożonych
140 gram miękkiego masła
4 łyżki mleka

Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja i mleko, cały czas miksując. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy. Delikatnie miksujemy ciasto. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i jagody i mieszamy ciasto łyżką. Formę smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Razowe ciasto z orzechami i jagodami

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda. Też lubię zimą "ratować się" mrożonymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko taki ratunek nam o tej porze roku pozostał, dobrze że są mrożonki:)A ciasto jest naprawdę pyszne polecam :)

      Usuń
  2. Wygląda bardo ładnie!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zachęcam do wypróbowania.
      Twój blog bardzo lubię - pyszności:)
      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger