Razowe ciasto z orzechami i jagodami
Zima w pełni i coraz bardziej odczuwamy brak wspaniałych sezonowych polskich owoców. Ale zawsze można poratować się mrożonymi zapasami i upiec ciasto:) Słodkie, razowe z jagodami i orzechami- idealne do podjadania w zimowy wieczór...
Składniki:
na keksówkę
240 gram mąki pszennej razowej
110 gram drobno posiekanych orzechów włoskich
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
110 gram brązowego cukru
120 gram jagód mrożonych
140 gram miękkiego masła
4 łyżki mleka
Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja i mleko, cały czas miksując. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy. Delikatnie miksujemy ciasto. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i jagody i mieszamy ciasto łyżką. Formę smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Razowe ciasto z orzechami i jagodami |
Razowe ciasto z orzechami i jagodami |
na keksówkę
240 gram mąki pszennej razowej
110 gram drobno posiekanych orzechów włoskich
4 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli himalajskiej
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
110 gram brązowego cukru
120 gram jagód mrożonych
140 gram miękkiego masła
4 łyżki mleka
Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja i mleko, cały czas miksując. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy. Delikatnie miksujemy ciasto. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i jagody i mieszamy ciasto łyżką. Formę smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
Razowe ciasto z orzechami i jagodami |
Pysznie wygląda. Też lubię zimą "ratować się" mrożonymi owocami :)
OdpowiedzUsuńTylko taki ratunek nam o tej porze roku pozostał, dobrze że są mrożonki:)A ciasto jest naprawdę pyszne polecam :)
UsuńWygląda bardo ładnie!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania.
UsuńTwój blog bardzo lubię - pyszności:)
Pozdrawiam