Jaglane brownies z kajmakiem

Tak smaczny okazał się kokosowy jagielnik, że idąc za ciosem postanowiłam kontynuować przygodę z wypiekami z kaszy. To ciasto czekoladowe to prawdziwa uczta dla łasuchów. Smakuje cudownie, rozpływa się w ustach. Polewa z kajmaku i orzechy dopełniają całości. Temu ciasto nie można się oprzeć. Naprawdę ciężko się zorientować, że jest z kaszy jaglanej :) I o to chodzi, jest zdrowiej i mniej kalorycznie. A jeżeli trudno Wam przekonać domowników do kaszy to takimi wypiekami przemycicie im sporą jej dawkę :) nawet się nie zorientują :)
Jaglane brownie z kajmakiem
Jaglane brownie z kajmakiem

Składniki :
Na formę o średnicy 21 cm

1 szklanka kaszy jaglanej
2 i ½ szklanki mleka kokosowego
70 gram masła
½ szklanki cukru
4 łyżki karobu (lub kakao)
2 łyżki ekstraktu cytrynowego lub pomarańczowego
½ szklanki gęstej części mleka kokosowego (schłodzonego w lodówce przez kilkanaście godzin)
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
350 gram kajmaku (3 łyżki odłożyć na polewę)
orzechy do dekoracji, np. laskowe, brazylijskie, włoskie

Kaszę jaglaną bardzo dokładnie płuczemy na sitku, pod bieżącą wodą. Kaszę przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy do miękkości. Ugotowana kasza powinna być miękka ale nie powinna całkowicie wchłonąć mleka, w razie potrzeby możemy podczas gotowania dolać jeszcze trochę mleka. Ugotowaną kaszę odstawiamy, by trochę przestygła.
W osobnym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, karob i dokładnie mieszamy , aż powstanie jednolita czekoladowa masa.
Ostudzoną kaszę jaglaną dokładnie blendujemy (tak by nie było wyczuwalnych ziaren kaszy). Dodajemy masę czekoladową, ekstrakt, gęste mleko kokosowe, jaja, proszek do pieczenia i miksujemy wszystko do połączenia składników. Do formy wysmarowanej masłem wykładamy 2/3 ciasta i na nie łyżką układamy duże kleksy z kajmaku.Wykładamy pozostałą część ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55 minut. Upieczone brownie studzimy (kilka godzin w lodówce). Wierzch smarujemy 3 łyżkami kajmaku i dekorujemy posiekanymi grubo orzechami.
Smacznego!
Jaglane brownie z kajmakiem

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger