Kokosowy jagielnik na orkiszowo owsianym spodzie

Jagielnik, nazywany sernikiem bez sera, ze względu na smak którym przypomina sernik właśnie. Ciasto pysznie kremowe, delikatne, zdrowe bo z kaszy jaglanej. Wspaniałe! Ja jestem nim zachwycona, smak mi bardzo odpowiada, jeżeli nie zdradzimy z czego jest to ciasto, to mało kto się zorientuje, że je kaszę jaglaną.
Na pewno będę je piekła często w różnych wersjach smakowych, bo naprawdę to ciasto jest fantastyczne!
Polecam wszystkim, nie tylko zwolennikom zdrowego odżywiania. Szczególnie w sezonie zimowym powinniśmy dbać o to, by w naszej diecie znalazły się produkty zdrowe, dostarczające organizmowi nie tylko kalorii ale również wartości odżywczych.

Kokosowy jagielnik

Kokosowy jagielnik

Składniki
na formę o średnicy 21 cm

Spód:
60 gram zimnego masła
1 jajo
1 łyżka oleju kokosowego
90 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
80 gram płatków owsianych
30 gram cukru

Płatki owsiane prażymy na suchej patelni na złoty kolor i następnie mielimy np. blenderem. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim spód formy. Ciasto wstawiamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni.  Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.

Masa jaglana:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka kokosowego (schłodzonego)
½ szklanki gęstej części mleka kokosowego (schłodzonego)
2 łyżki cukru z wanilią
3 łyżki cukru
2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
4 łyżki wiórków kokosowych

Schłodzone przez kilkanaście godzin w lodówce mleko kokosowe oddzielamy na gęstą i rzadką część, która wytworzy się podczas chłodzenia.
Kaszę jaglaną bardzo dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Kaszę przesypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami mleka kokosowego (rzadsza część) i gotujemy, aż kasza wchłonie mleko, uważając by jej nie przypalić. Kasza powinna być miękka ale nie całkowicie wysuszona (lekko rzadka).
Kaszę odstawiamy by przestygła. Do przestudzonej kaszy dodajemy pozostałe składniki i miksujemy kilka minut blenderem na gładką masę. Masę jaglaną wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut, wierzch będzie ścięty ale miękki. Upieczony sernik studzimy.

Polewa:
100 gram czekolady mlecznej
2 łyżki gęstej części mleka kokosowego
posypki

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko kokosowe, mieszamy dokładnie. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy posypkami.
Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wyjmujemy z lodówki by nabrało pokojowej temperatury.
Smacznego!
Kokosowy jagielnik

Kokosowy jagielnik


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger