Domowy ketchup ze śliwkami! Rewelacyjny smak!

Ketchup ze śliwkami to jeden z tych smaków, które pamiętam z dzieciństwa. Taki robiła moja babcia i ten smak był tak wyjątkowy, że nie równa się z żadnym innym (w szczególności kupnym) ketchupem. Babci przepis niestety się nie zachował, i nie mam możliwości aby o niego zapytać … Ale postawiłam sobie zadanie, że  tym roku spróbuję ten przepis odtworzyć, i uzyskać ten pyszny smak. I udało się! Mogłabym się tu rozpisywać jaki jest pyszny, i jak przenosi mnie wspomnieniami do pięknych chwil z dzieciństwa, ale po prostu spróbujcie sami! 
I najważniejsze! Jest z naturalnych, znanych nam składników! Bo o tym, że jest zdrowszy niż sklepowy, bez konserwantów, sztucznych ulepszaczy smaku itd. też można by pisać dużo, ale to jest chyba oczywiste!
Zatem korzystajcie z darów lata i do dzieła!




Ketchup ze śliwkami
Składniki:
na 3 słoiki (po 300 ml)

2 kg pomidorów lima
1 kg śliwek węgierek, bardzo dojrzałych
8 ząbków czosnku polskiego
1 duża czerwona cebula
2-3 łyżki oliwy z oliwek
3 liście laurowe
3 łyżki octu jabłkowego
150 gram cukru
1 laska cynamonu
4 goździki
2 łyżeczki soli himalajskiej
¼ łyżeczki cayenne
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
Świeże zioła:
pęczek lubczyku
pęczek tymianku
duża gałązka rozmarynu
14 liści szałwii,

Pomidory myjemy i kroimy na kawałki. Śliwki również należy umyć, usunąć pestki i pokroić.
Cebulę drobno siekamy, obrany czosnek kroimy w plastry. Do dużego garnka wlewamy oliwę i podgrzewamy. Dodajemy czosnek, przyprawy oraz świeże zioła i krótko podsmażamy by wydobyć ich aromat. Dodajemy śliwki, pomidory, cebulę, ocet i cukier. Mieszając od czasu do czasu gotujemy (około 30 -40 minut), aż śliwki i pomidory się rozpadną. Przecieramy ketchup przez gęste sitko, przelewamy z powrotem do garnka i gotujemy około 2 godziny (nie przykrywając), by odparować wodę. Gdy nasz ketchup jest już zadowalająco gęsty przelewamy go do czystych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 15 minut.
Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger