Mus śliwkowy -przetwory

Fantastyczny, aromatyczny mus ze śliwek! Pierwszy raz robiłam go w tamtym roku, i nie wyobrażam sobie nie robić go po raz kolejny. Jest świetny do deserów, naleśników, serów a także do mięs. Ja m.in. schab pieczony ze śliwką podaję z tym właśnie musem, i jest to danie rewelacyjne! 
Spróbujcie koniecznie! 




Składniki:
Na 4 słoiki

2 kg śliwek węgierek
szklanka cukru
1 łyżka pektyny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 łyżki octu jabłkowego

Goździki i ziele angielskie rozcieramy w moździerzu (możemy też rozetrzeć je w misce za pomocą  drewnianej łyżki do ucierania, choć będzie to trudniejsze). Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. W garnku umieszczamy śliwki, dodajemy ocet, przyprawy i gotujemy. Do gotujących śliwek dodajemy pektynę wymieszaną z cukrem i mieszając gotujemy, aż śliwki zaczną się rozpadać. Pod koniec miksujemy śliwki blenderem, by uzyskać gładki mus. Gorący mus przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pasteryzujemy około 15 minut.
I zimą cieszymy się wyjątkowym smakiem pysznego śliwkowego musu! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger