Mus śliwkowy -przetwory
Fantastyczny, aromatyczny mus ze śliwek! Pierwszy raz robiłam
go w tamtym roku, i nie wyobrażam sobie nie robić go po raz kolejny. Jest świetny
do deserów, naleśników, serów a także do mięs. Ja m.in. schab pieczony ze śliwką podaję z tym
właśnie musem, i jest to danie rewelacyjne!
Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
Na 4 słoiki
2 kg śliwek węgierek
szklanka cukru
1 łyżka pektyny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka ziela angielskiego
3 łyżki octu jabłkowego
Goździki i ziele angielskie rozcieramy w moździerzu (możemy
też rozetrzeć je w misce za pomocą
drewnianej łyżki do ucierania, choć będzie to trudniejsze). Śliwki
myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. W garnku umieszczamy śliwki, dodajemy ocet, przyprawy i gotujemy. Do
gotujących śliwek dodajemy pektynę wymieszaną z cukrem i mieszając gotujemy, aż
śliwki zaczną się rozpadać. Pod koniec miksujemy śliwki blenderem, by uzyskać
gładki mus. Gorący mus przekładamy do czystych słoików, zakręcamy i wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pasteryzujemy około 15 minut.
I zimą cieszymy się wyjątkowym smakiem pysznego śliwkowego musu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz