Lemoniada z rabarbaru słodzona syropem z agawy

Upały zaczynają nam dokuczać coraz bardziej. Musimy więc pamiętać, aby stale uzupełniać płyny i nie doprowadzić do odwodnienia organizmu. Dzisiaj proponuję lemoniadę z rabarbaru, słodzoną wyłącznie syropem z agawy. 
Syrop z agawy jest uzyskiwany z meksykańskiego kaktusa, i jest kilka razy słodszy od cukru! Smakiem przypomina miód. Jest źródłem błonnika, przyspiesza przemianę materii i usprawnia pracę przewodu pokarmowego.Posiada niski indeks glikemiczny. Dostarcza około 1/4 mniej kalorii niż cukier. Polecany jest jako zamiennik cukru.


 Składniki:

5 gałązek rabarbaru
3 łyżki  syropu z agawy
gałązka mięty
1,3 litra wody
1 cytryna 

Wodę zagotowujemy. Dodajemy syrop z agawy, miętę  i pokrojony w duże kawałki rabarbar. Gotujemy około 15 minut. Ugotowany syrop przecedzamy przez gęste sitko i odstawiamy do schłodzenia. Do schłodzonej lemoniady dodajemy, wyparzoną pokrojoną w plastry cytrynę.
Podajemy zimną, z lodówki, z dodatkiem lodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger