Lemoniada z rabarbaru słodzona syropem z agawy
Upały zaczynają nam dokuczać coraz bardziej. Musimy więc pamiętać, aby stale uzupełniać płyny i nie doprowadzić do odwodnienia organizmu. Dzisiaj proponuję lemoniadę z rabarbaru, słodzoną wyłącznie syropem z agawy.
Syrop z agawy jest uzyskiwany z meksykańskiego kaktusa, i jest kilka razy słodszy od cukru! Smakiem przypomina miód. Jest źródłem błonnika, przyspiesza przemianę materii i usprawnia pracę przewodu pokarmowego.Posiada niski indeks glikemiczny. Dostarcza około 1/4 mniej kalorii niż cukier. Polecany jest jako zamiennik cukru.
Składniki:
5 gałązek rabarbaru
3 łyżki syropu z
agawy
gałązka mięty
1,3 litra wody
1 cytryna
Wodę zagotowujemy. Dodajemy syrop z agawy, miętę i pokrojony w duże kawałki rabarbar. Gotujemy
około 15 minut. Ugotowany syrop przecedzamy przez gęste sitko i odstawiamy do
schłodzenia. Do schłodzonej lemoniady dodajemy, wyparzoną pokrojoną w plastry cytrynę.
Podajemy zimną, z lodówki, z dodatkiem lodu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz