Waniliowe ciasto drożdżowe ze ślwikami
Pyszne, pachnące ciasto ze śliwkami ...idealne do kawy.
Zapraszam :)
Składniki:
na formę o średnicy 21 cm
550 gram mąki pszennej
2 jaja
14 gram suchych drożdży
250 ml ciepłego mleka
50 gram rozpuszczonego masła
60 gram brązowego drobnego
cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
śliwki (około 10 sztuk)
W misce umieszczamy mąkę, cukry, suche drożdże, wlewamy
mleko i masło. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodając ekstrakt waniliowy. Gdy
ciasto gładko odchodzi od ręki i jest już dokładnie wyrobione, przykrywamy je
bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, by
wyrosło. Wyrośnięte ciasto lekko rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Na
wierzch układamy umyte, pozbawione pestek śliwki, środkową częścią ku górze.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut
do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz