Tort bezowy z jeżynami
Fantastyczny tort bezowy! Do tego jeżyny, bo trzeba korzystać z tego co daje nam lato:) I pyszny tort gotowy. Przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, więc polecam przygotowanie, a okazja na takie słodkości znajdzie się zawsze:)
Składniki:
2 Blaty bezowe o średnicy 21 cm:
6 białek
260 gram cukru pudru
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec dodajemy szczyptę soli i
dosypujemy partiami cukier puder. Na końcu gdy piana jest już sztywna i
błyszcząca dodajemy ocet winny i krótko ubijamy.
Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na
papierze, najprościej będzie jeśli narysujemy 2 koła o
średnicy około 21 centymetrów. Ubite białka dzielimy na pół i rozkładamy
na wyrysowanych kołach. Blachy wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
190 stopni i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do
160 stopni i pieczemy jeszcze 70 minut.
Upieczone blaty bezowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Masa czekoladowa:
330 ml śmietanki 30%
250 gram serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
100 gram czekolady deserowej
Szklanka jeżyn
Dodatkowo:
½ szklanki jeżyn do dekoracji
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiany, by
przestygła. Śmietankę ubijamy, aż będzie bardzo gęsta, dodajemy
cukier puder i mascarpone i krótko, ma małych obrotach miksujemy. Na koniec
dodajemy wystudzoną, rozpuszczoną czekoladę ponownie krótko miksujemy. Dodajemy
jeżyny i delikatnie mieszamy łyżką.
Na pierwszy blat rozsmarowujemy ¾ masy. Przykrywamy 2 blatem
bezowym, wykładamy na niego pozostałą masę i wierzch dekorujemy jeżynami.Gotowe!
Smacznego!
PS. Zniknął bardzo szybko :)
Cudowny!
OdpowiedzUsuńU mnie jeżyny dopiero w drugiej połowie sierpnia, więc jeszcze muszę chwilę poczekać :)
Jak tylko się pojawią, koniecznie wypróbuj tort z jeżynami :)
Usuń