Tort bezowy z jeżynami

Fantastyczny tort bezowy! Do tego jeżyny, bo trzeba korzystać z tego co daje nam lato:) I pyszny tort gotowy. Przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, więc polecam przygotowanie, a okazja na takie słodkości znajdzie się zawsze:) 





Składniki:

2 Blaty bezowe o średnicy 21 cm:
6 białek
260 gram cukru pudru
1 łyżeczka octu winnego
szczypta soli
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec dodajemy szczyptę soli i dosypujemy partiami cukier puder. Na końcu gdy piana jest już sztywna i błyszcząca dodajemy ocet winny i krótko ubijamy.
Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze, najprościej będzie jeśli narysujemy 2 koła o  średnicy około 21 centymetrów. Ubite białka dzielimy na pół i rozkładamy na wyrysowanych kołach. Blachy wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 70 minut.
Upieczone blaty bezowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Masa czekoladowa:
330 ml śmietanki 30%
250 gram serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
100 gram czekolady deserowej
Szklanka jeżyn

Dodatkowo:
½ szklanki jeżyn do dekoracji

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiany, by przestygła. Śmietankę ubijamy, aż będzie bardzo gęsta, dodajemy cukier puder i mascarpone i krótko, ma małych obrotach miksujemy. Na koniec dodajemy wystudzoną, rozpuszczoną czekoladę ponownie krótko miksujemy. Dodajemy jeżyny i delikatnie mieszamy łyżką.
Na pierwszy blat rozsmarowujemy ¾ masy. Przykrywamy 2 blatem bezowym, wykładamy na niego pozostałą masę i wierzch dekorujemy jeżynami.Gotowe!
Smacznego!
PS. Zniknął bardzo szybko :)

2 komentarze:

  1. Cudowny!
    U mnie jeżyny dopiero w drugiej połowie sierpnia, więc jeszcze muszę chwilę poczekać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko się pojawią, koniecznie wypróbuj tort z jeżynami :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger