Pyszny sernik jagodowy!
Fantastyczny, pyszny sernik z jagodami. Podany schłodzony, z lodówki, jest świetnym
deserem w tak upalny dzień. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.
Czasu wymaga jedynie upieczenie i schłodzenie.
Wielbicieli serników nie trzeba chyba namawiać?
Składniki:
Na formę o średnicy 21 cm
1 kg sera na sernik
50 gram miękkiego masła
4 jaja (żółtka oddzielone od białek)
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
70 gram drobnego brązowego cukru + 1 łyżka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub różanego
260 gram jagód leśnych (umytych i dokładnie odsączonych z wody)
W misie miksera umieszczamy ser, masło, żółtka, cukier,
mąkę ziemniaczaną i miksujemy krótko, by uzyskać gładką masę, pod koniec
dodajemy ekstrakt.
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając cukier, gdy piana zacznie
gęstnieć.
Do masy serowej przekładamy pianę i delikatnie mieszamy szpatułką.
Dodajemy jagody i ponownie delikatnie mieszamy. Masę serową przelewamy do
formy.
W piekarniku na najniższej półce umieszczamy naczynie żaroodporne
wypełnione wodą i nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Sernik pieczemy na
środkowej półce, przez około 70 minut. Upieczony sernik, ściętą
konsystencję uzyska dopiero po wystudzeniu, dlatego nie przejmujemy się, jeśli
po tym czasie na środku będzie nadal wydawał się miękki.
Smacznego!
Pychotka. Uwielbiam jagody! Sernik wygląda fenomenalnie:3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://healthy-dreams.blogspot.com/
Dziękuje :) Ja również jestem miłośniczką jagód ...i serników :) Trzeba więc korzystać póki są świeże jagody!
Usuń