Malinowa fantazja! Tort z malinami

Niedziela bez słodyczy? O nie! Należy się nam chwila przyjemności, i coś pysznego np. do kawy ;)
A ponieważ malinowy czas dobiega powoli końca, postawiłam na coś malinowego właśnie. I tak powstał pyszny torcik. Lekki, mało słodki, pyszny!
Zapraszam:)


Biszkopt kakaowy:
Forma o średnicy 21 cm

4 jaja, żółtka i białka oddzielnie
80 gram mąki pszennej
20 gram kakao
45 gram mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dosypując partiami cukier. Gdy piana jest już ubita dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Dosypujemy dokładnie wymieszane obie mąki i kakao, i mieszamy delikatnie łyżką. Formę smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopnie przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Masa budyniowa z sokiem typu "Kubuś":

600 ml soku typu Kubuś – o różowym kolorze
80 gram budyniu waniliowego (2 opakowania)
2 łyżki cukru pudru
170 gram miękkiego masła

500 ml soku umieszczamy w garnku i podgrzewamy. Pozostała część soku mieszamy z budyniem i dolewamy do gotującego się soku. Zagotowujemy budyń, cały czas mieszając i odstawiamy go do wystudzenia. Chłodny budyń ucieramy z masłem i cukrem pudrem, aż powstanie jednolita gęsta masa budyniowa.

Dodatkowo:

1/3 szklanki ostudzonej herbaty
maliny
350 ml śmietanki tortowej 30 % ubitej na sztywno

Biszkopt nasączamy herbatą, wykładamy na niego ½ masy budyniowej. Na masie układamy warstwę malin i przykrywamy je pozostała częścią masy. Ubitą śmietankę wykładamy na masę. Wierzch dekorujemy malinami i np. kolorową posypką.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger