Malinowa fantazja! Tort z malinami
Niedziela bez słodyczy? O nie! Należy się nam chwila przyjemności, i coś pysznego np. do kawy ;)
A ponieważ malinowy czas dobiega powoli końca, postawiłam na coś malinowego właśnie. I tak powstał pyszny torcik. Lekki, mało słodki, pyszny!
Zapraszam:)
Biszkopt kakaowy:
Forma o średnicy 21 cm
4 jaja, żółtka i białka oddzielnie
80 gram mąki pszennej
20 gram kakao
45 gram mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dosypując
partiami cukier. Gdy piana jest już ubita dodajemy żółtka i krótko miksujemy.
Dosypujemy dokładnie wymieszane obie mąki i kakao, i mieszamy delikatnie łyżką.
Formę smarujemy masłem i wykładamy do niej ciasto. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do
180 stopnie przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Masa budyniowa z sokiem typu "Kubuś":
600 ml soku typu Kubuś – o różowym kolorze
80 gram budyniu waniliowego (2 opakowania)
2 łyżki cukru pudru
170 gram miękkiego masła
500 ml soku umieszczamy w garnku i podgrzewamy. Pozostała
część soku mieszamy z budyniem i dolewamy do gotującego się soku. Zagotowujemy
budyń, cały czas mieszając i odstawiamy go do wystudzenia. Chłodny budyń ucieramy z
masłem i cukrem pudrem, aż powstanie jednolita gęsta masa budyniowa.
Dodatkowo:
1/3 szklanki ostudzonej herbaty
maliny
350 ml śmietanki tortowej 30 % ubitej na sztywno
Biszkopt nasączamy herbatą, wykładamy na niego ½ masy
budyniowej. Na masie układamy warstwę malin i przykrywamy je pozostała częścią
masy. Ubitą śmietankę wykładamy na masę. Wierzch dekorujemy malinami i np. kolorową posypką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz