Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem
Czas jesienno-zimowy zbliża się coraz szybciej, pora więc pozamykać letnie smaki w słoikach. Papryka nadaje się do tego idealnie. Ja uwielbiam ją w każdej postaci, ale ta pieczona i marynowana w oliwie z dodatkiem czosnku jest po prostu pyszna! I jak pachnie ... Cudownie będzie zimą otworzyć słoiczek z takimi smakowitymi przysmakami:)
Składniki:
Na 1 słoik:
3-4 papryki czerwone i żółte
4 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5-6 świeżych liści bazylii
½ łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na
kawałki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy paprykę,
skórką do góry i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy
około 35 minut, do momentu, aż skórka papryki zrobi się czarna i pomarszczona. Upieczona paprykę wyjmujemy i studzimy. Z ostudzonej papryki usuwamy skórkę
(jeżeli skórka nie popękała w trakcie pieczenia, najłatwiej będzie nakłuć ją na
środku danego kawałka i usuwać skórkę od środka ku brzegom).
Zalewa:
Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i 2
ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę.
W czystym, suchym słoiku umieszczamy paprykę, warstwami
przekładając ją liśćmi bazylii i pozostałym czosnkiem (duże piórka czosnku możemy przekroić na pół), zalewamy zalewą. Słoiki
zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze około 140 stopni przez 15
minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz