Pieczona papryka marynowana w oliwie z czosnkiem

Czas jesienno-zimowy zbliża się coraz szybciej, pora więc pozamykać letnie smaki w słoikach. Papryka nadaje się do tego idealnie. Ja uwielbiam ją w każdej postaci, ale ta pieczona i marynowana w oliwie z dodatkiem czosnku jest po prostu pyszna! I jak pachnie ... Cudownie będzie zimą otworzyć słoiczek z takimi smakowitymi przysmakami:)



Składniki:
Na 1 słoik:

3-4 papryki czerwone i żółte
4 ząbki czosnku
sok wyciśnięty z 1 cytryny
5-6 świeżych liści bazylii
½ łyżeczki soli
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na kawałki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy paprykę, skórką do góry i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 35 minut, do momentu, aż skórka papryki zrobi się czarna i pomarszczona.  Upieczona paprykę wyjmujemy i studzimy.  Z ostudzonej papryki usuwamy skórkę (jeżeli skórka nie popękała w trakcie pieczenia, najłatwiej będzie nakłuć ją na środku danego kawałka i usuwać skórkę od środka ku brzegom).

Zalewa:
Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę. 

W czystym, suchym słoiku umieszczamy paprykę, warstwami przekładając ją liśćmi bazylii i pozostałym czosnkiem (duże piórka czosnku możemy przekroić na pół), zalewamy zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze około 140 stopni przez 15 minut. 
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger