Domowa chałka z posypką migdałową

Idealna z dżemem, konfiturą czy miodem ... pyszna! Domowa chałka nie ma sobie równych.

Chałka z migdałową posypką

Składniki:

500 gram mąki pszennej
50 gram drobnego brązowego cukru
2 jaja
6  gram suchych drożdży
1 łyżka ekstraktu cytrynowego (lub pomarańczowego)
60 gram roztopionego masła
100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
100 ml letniej wody
Dodatkowo:
1 rozmącone jajo
2-3 łyżki płatków migdałowych

W misce umieszczamy mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami, dodajemy jaja, ekstrakt, cukier, mleko, wodę, masło i zagniatamy ciasto.  Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i będzie łatwo odchodzić od dłoni. Formujemy z niego kulę, miskę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by ciasto wyrosło.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 3 równe części. Z każdej części formujemy wałek. Łączymy ze sobą końce wałków i pleciemy z ciasta warkocz, końcówki łącząc i zagniatając pod spód. Uplecioną chałkę umieszczamy w formie do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy pokruszonymi drobno płatkami migdałów. Chałkę  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy. 
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger