Domowa chałka z posypką migdałową
Idealna z dżemem, konfiturą czy miodem ... pyszna! Domowa chałka nie ma sobie równych.
Chałka z migdałową posypką
Składniki:
500 gram mąki pszennej
50 gram drobnego brązowego cukru
2 jaja
6 gram suchych
drożdży
1 łyżka ekstraktu cytrynowego (lub pomarańczowego)
60 gram roztopionego masła
100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
100 ml letniej wody
Dodatkowo:
1 rozmącone jajo
2-3 łyżki płatków migdałowych
W misce umieszczamy mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami,
dodajemy jaja, ekstrakt, cukier, mleko, wodę, masło i zagniatamy ciasto. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie
gładkie i będzie łatwo odchodzić od dłoni. Formujemy z niego kulę, miskę z ciastem przykrywamy
bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, by
ciasto wyrosło.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, dzielimy na 3 równe
części. Z każdej części formujemy wałek. Łączymy ze sobą końce wałków i pleciemy z ciasta
warkocz, końcówki łącząc i zagniatając pod spód. Uplecioną chałkę
umieszczamy w formie do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy
pokruszonymi drobno płatkami migdałów. Chałkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu studzimy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz