Jesienne ciasto dyniowe z pestkami słonecznika
Jesień obdarowuje nas wspaniałymi prezentami... Jednym z takich darów jest dynia. Warto wykorzystać ją w kuchni. Dzisiaj zapraszam Was na jesienne, dyniowe ciasto. Pyszne, puszyste, świetne do kawy czy herbaty z miodem ...
Składniki:
100 gram ziaren słonecznika
250 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 gram brązowego drobnego cukru do wypieków
4 jaja
230 gram puree z dyni *
150 ml oleju roślinnego (słonecznikowego lub rzepakowego)
Ziarna słonecznika prażymy na złoty kolor, na suchej gorącej
patelni (bez dodatku tłuszczu).
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. W
osobnej misce trzepaczką rozbijamy jaja, dodajemy olej oraz puree z dyni i
dokładnie mieszamy. Przelewamy mokre składniki do suchych i ponownie mieszamy, na koniec
dodajemy uprażony słonecznik. Formę do
pieczenia smarujemy masłem i wylewamy do niej ciasto.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 45 min. do tzw.
suchego patyczka.
Smacznego!
*Puree z dyni – dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy środek z
pestkami, kroimy na mniejsze paski (nie trzeba usuwać skórki). Pokrojoną dynię
układamy skórką do dołu, na blasze do pieczenia i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy w 160
stopniach do momentu, aż dynia będzie miękka (nóż lub widelec powinien miękko
wchodzić). Upieczoną dynię studzimy, usuwamy skórkę,a miąższ blendujemy na
gładką masę. Puree z dyni możemy zapasteryzować i zamknąć w słoiku lub zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz