Wspaniałe ciasto z mąki kokosowej
To ciasto jest po porostu boskie! Smakuje cudownie. Mi w smaku i konsystencji bardzo przypomina sernik, choć nie ma w nim ani grama sera. Jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Tym samym wypieki z mąki kokosowej zagoszczą u mnie na stałe.
Mąka kokosowa jest delikatnie słodka i ma oczywiście kokosowy smak . Jest źródłem białka tłuszczów i węglowodanów. Ponieważ uzyskuje się ją z odtłuszczonych wiórków jest dość sucha, dlatego trzeba uważać by robione z niej wypieki nie wyszły za suche (stąd w cieście spora ilość mleka)
Składniki
na formę o średnicy 23 cm:
170 gramów mąki kokosowej
140 gramów mąki ryżowej
1 łyżeczka sody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
130 gramów cukru
80 gramów wiórków kokosowych
900 ml mleka
50 ml płynnego oleju kokosowego
3 duże jaja
140 gramów malin (mogą być mrożone)
opcjonalnie 3 łyżki borówek (mogą być mrożone)
Obie mąki mieszamy proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem i wiórkami kokosowymi.
Osobno roztrzepujemy trzepaczką mleko z jajami i olejem kokosowym. Powoli mieszając łyżką wsypujemy suche składniki. Jeżeli masa jest za sucha dolewamy jeszcze po łyżce mleka. Gotowa masa będzie dość gęsta, ale powinna być dość mokra. Na koniec dodajemy ¾ malin, mieszamy i przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy resztę malin, możemy też dodać borówki i lekko wciskamy owoce w ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto, około 65 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i dopiero wtedy kroimy.
Smacznego!
Mąka kokosowa jest delikatnie słodka i ma oczywiście kokosowy smak . Jest źródłem białka tłuszczów i węglowodanów. Ponieważ uzyskuje się ją z odtłuszczonych wiórków jest dość sucha, dlatego trzeba uważać by robione z niej wypieki nie wyszły za suche (stąd w cieście spora ilość mleka)
![]() |
Ciasto z mąki kokosowej |
![]() |
Ciasto z mąki kokosowej |
na formę o średnicy 23 cm:
170 gramów mąki kokosowej
140 gramów mąki ryżowej
1 łyżeczka sody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
130 gramów cukru
80 gramów wiórków kokosowych
900 ml mleka
50 ml płynnego oleju kokosowego
3 duże jaja
140 gramów malin (mogą być mrożone)
opcjonalnie 3 łyżki borówek (mogą być mrożone)
Obie mąki mieszamy proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem i wiórkami kokosowymi.
Osobno roztrzepujemy trzepaczką mleko z jajami i olejem kokosowym. Powoli mieszając łyżką wsypujemy suche składniki. Jeżeli masa jest za sucha dolewamy jeszcze po łyżce mleka. Gotowa masa będzie dość gęsta, ale powinna być dość mokra. Na koniec dodajemy ¾ malin, mieszamy i przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy resztę malin, możemy też dodać borówki i lekko wciskamy owoce w ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto, około 65 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i dopiero wtedy kroimy.
Smacznego!
![]() |
Ciasto z mąki kokosowej |
![]() |
Ciasto z mąki kokosowej |
Mmm, wygląda nadzwyczajnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, naprawdę tak też smakuje. Jest tak pyszne, że kupiłam już kolejną porcję mąki kokosowej by zrobić kolejne:)
Usuńjakie apetyczne:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie! Jest przepyszne :)
UsuńCzym mogę zastąpić mąkę ryżową???
OdpowiedzUsuńJa robiłam też wersję z mąką pszenną zamiast ryżowej i ciasto jest równie pyszne!
UsuńCzy można upłynnić np olej kokosowy stały? czy można jakoś zastąpić ten płynny olej kokosowy? pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy w stałej postaci można rozpuścić, już w temperaturze 25 stopni staje się płynny. A zastąpić go możesz np. olejem rzepakowym lub masłem.
UsuńPozdrawiam :)
Właśnie się piecze. Jestem ciekawa jego konsystencji po.
OdpowiedzUsuńMąka kokosowa trochę juz zalega w spiżarce stąd to ciasto. Jakieś pomysły jeszcze na mąkę kokosową?
Hej :) czy do tego ciasta można dodać białą czekoladę?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
900ml mleka?! Z tego przepisu wyszla rzadzizna ze hej... I co teraz, jasssny gwint!
OdpowiedzUsuńCzy można mąkę ryżową zastąpić inną np migdałowa
OdpowiedzUsuń