Wspaniałe ciasto z mąki kokosowej

To ciasto jest po porostu boskie! Smakuje cudownie. Mi w smaku i konsystencji bardzo przypomina sernik, choć nie ma w nim ani grama sera. Jedno  z lepszych ciast jakie jadłam. Tym samym wypieki z mąki kokosowej zagoszczą u mnie na stałe.

Mąka kokosowa jest delikatnie słodka i  ma oczywiście  kokosowy smak . Jest źródłem białka tłuszczów i węglowodanów. Ponieważ uzyskuje się ją z odtłuszczonych wiórków jest dość sucha, dlatego trzeba uważać by robione z niej wypieki nie wyszły za suche (stąd w cieście spora ilość mleka)
Ciasto z mąki kokosowej

Ciasto z mąki kokosowej
Składniki
na formę o średnicy  23 cm:

170 gramów mąki kokosowej
140 gramów mąki ryżowej
1 łyżeczka sody
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
130 gramów cukru
80 gramów wiórków kokosowych
900 ml mleka
50 ml płynnego oleju kokosowego
3 duże jaja
140 gramów malin (mogą być mrożone)
opcjonalnie 3 łyżki borówek (mogą być mrożone)

Obie mąki mieszamy proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem  i wiórkami kokosowymi.
Osobno roztrzepujemy trzepaczką mleko z jajami i olejem kokosowym. Powoli mieszając łyżką wsypujemy suche składniki. Jeżeli masa jest za sucha dolewamy jeszcze po łyżce mleka. Gotowa masa będzie dość gęsta, ale powinna być dość mokra. Na koniec dodajemy ¾ malin, mieszamy i przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy resztę malin, możemy też dodać borówki i lekko wciskamy owoce w ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto, około 65 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i dopiero wtedy kroimy.
Smacznego!

Ciasto z mąki kokosowej

Ciasto z mąki kokosowej

9 komentarzy:

  1. Mmm, wygląda nadzwyczajnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, naprawdę tak też smakuje. Jest tak pyszne, że kupiłam już kolejną porcję mąki kokosowej by zrobić kolejne:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie! Jest przepyszne :)

      Usuń
  3. Czym mogę zastąpić mąkę ryżową???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam też wersję z mąką pszenną zamiast ryżowej i ciasto jest równie pyszne!

      Usuń
  4. Czy można upłynnić np olej kokosowy stały? czy można jakoś zastąpić ten płynny olej kokosowy? pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej kokosowy w stałej postaci można rozpuścić, już w temperaturze 25 stopni staje się płynny. A zastąpić go możesz np. olejem rzepakowym lub masłem.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Właśnie się piecze. Jestem ciekawa jego konsystencji po.
    Mąka kokosowa trochę juz zalega w spiżarce stąd to ciasto. Jakieś pomysły jeszcze na mąkę kokosową?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger