Ciasto z mąki jaglanej z owocami - pycha!

Po świątecznych babach i sernikach pora na małą odmianę. Ciasto z mąki jaglanej z owocami sprawdzi się idealnie. Jest puszyste, delikatne, owocowe.  Nie sposób się oprzeć. Zatem zajadamy:)

Mąka jaglana ma lekko gorzkawy smak, wypiekom nada on charakteru, a w połączeniu z owocami smakuje naprawdę wspaniale. Nie zawiera glutenu, jest bogata w białko, magnez, wapń, żelazo, witamy z grupy B. Koniecznie ją wypróbujcie, a może tak jak u mnie, u Was także pojawi się na stałe.


Ciasto jaglane z owocami

Składniki:
na formę o średnicy 21cm

200 gramów mąki jaglanej
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
200 gramów owoców (borówek, jagód, malin, do wyboru)
3 łyżki oleju
130 gramów cukru
5 jaj, oddzielnie białka i żółtka

Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na pianę, dodając po łyżce cukru. Na koniec, nie przerywając ubijania, ale zmniejszając obroty miksera, dodajemy po 1 żółtku. Jako ostatni wlewamy małym strumieniem olej (wciąż ubijając mikserem). Do gotowej masy wsypujemy w 3 turach mąkę i mieszamy delikatnie składniki łyżą. Dodajemy owoce, mieszamy i wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55 minut, do tzw. suchego patyczka. 
Smacznego!

Ciasto jaglane z owocami

Ciasto jaglane z owocami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger