Dżem śliwkowy z kardamonem i imbirem
Cudownie pyszny dżem ze śliwek z dodatkiem imbiru i kardamonu
zachwyci każdego wielbiciela śliwkowych smaków. Niesamowicie pachnie i smakuje.
Idealny na nadchodzący jesienno zimowy czas, jako dodatek do deserów,
naleśników, gofrów itd.
Skusicie się? Polecam!
Składniki:
2 kg umytych, wypestkowanych śliwek
230 gram cukru
30 gram pektyny
1-2 łyżeczki mielonego kardamonu
15 świeżego imbiru, drobno startego na tarce
½ szklanki wody
sok wyciśnięty z ½ cytryny
Śliwki kroimy na ćwiartki, umieszczamy w garnku z grubym
dnem, podlewamy wodą i gotujemy około 20 minut, do czasu, aż śliwki się
rozpadną. Jeśli lubimy dżemy o bardziej jednolitej konsystencji, na tym etapie
możemy je rozdrobnić blenderem. Dodajemy sok z cytryny, kardamon i
imbir. Cukier łączymy z pektyną, mieszając je ze sobą i dosypujemy do
gotujących się śliwek. Dżem gotujemy jeszcze około 5-10 minut. Gorący
przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do
140 stopni około 13 minut.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz