Dżem śliwkowy z kardamonem i imbirem

Cudownie pyszny dżem ze śliwek z dodatkiem imbiru i kardamonu zachwyci każdego wielbiciela śliwkowych smaków. Niesamowicie pachnie i smakuje. Idealny na nadchodzący jesienno zimowy czas, jako dodatek do deserów, naleśników, gofrów itd.
Skusicie się? Polecam!


Składniki:

2 kg umytych, wypestkowanych śliwek
230 gram cukru
30 gram pektyny
1-2 łyżeczki mielonego kardamonu
15 świeżego imbiru, drobno startego na tarce
½ szklanki wody
sok wyciśnięty z ½ cytryny

Śliwki kroimy na ćwiartki, umieszczamy w garnku z grubym dnem, podlewamy wodą i gotujemy około 20 minut, do czasu, aż śliwki się rozpadną. Jeśli lubimy dżemy o bardziej jednolitej konsystencji, na tym etapie możemy je rozdrobnić blenderem. Dodajemy sok z cytryny, kardamon i imbir. Cukier łączymy z pektyną, mieszając je ze sobą i dosypujemy do gotujących się śliwek. Dżem gotujemy jeszcze około 5-10 minut. Gorący przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około 13 minut.
Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger