Chleb pszenno-żytni z sezamem i pestkami dyni
Pieczecie chleb w domu? Wiecie jakie to proste? Nie potrzeba ani
szczególnych umiejętności, ani sprzętu, by wykonać chleb samodzielnie. Do tego,
że taki domowy chleb jest pyszny i pachnie zachwycająco nie trzeba chyba nikogo
przekonywać. A dodatki możemy komponować według własnych upodobań, tworząc za
każdym razem inną wersję.
Zachęcam Was bardzo do domowego wypieku chleba - smak i zapach jest nie do porównania ze sklepowym!
Chleb pszenno-żytni z sezamem i pestkami dyni
Składniki
na 1 keksówkę:
500 gram mąki Chleb
mieszany pszenno-żytni (Polskie Młyny)
300 ml lekko ciepłej wody
8 gram suchych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
3 łyżki ziaren sezamu
3 łyżki pestek dyni
* opcjonalnie ½ łyżeczki soli himalajskiej
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z drożdżami. Dolewamy
wodę i oliwę, dodajemy ziarna sezamu oraz pestki dyni i wyrabiamy ciasto, aż
będzie gładko odchodziło od dłoni (kilka minut). Formę smarujemy masłem i
wykładamy do niej wyrobione ciasto. Pozostawiamy na około 45 minut, by ciasto
wyrosło. Wyrośnięte ciasto nacinamy przez środek (zapobiegnie to pęknięciu ciasta podczas pieczenia), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy
około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony chleb studzimy i dopiero wtedy
kroimy. Chleb jest miękki, pachnący, pyszny ...
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz