Na majówkę - kruche ciasto z truskawkami

Nadszedł czas na pyszne ciasta pachnące i smakujące słodkimi owocami. Takie owocowe słodkości zachwycą każdego łakomczucha. Ciasto nie jest skomplikowane, a wygląda i smakuje fantastycznie. Idealne ciasto na nadchodzącą majówkę :)



Składniki:
Ciasto kruche:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 gram zimnego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
5 żółtek
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w cienkie plastry zimne masło oraz żółtka i siekamy składniki nożem. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, ekstrakt i szybko, zimnymi dłońmi, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie porcje (2/3 i 1/3) i wkładamy na 1 godzinę do zamrażarki.
Formę do pieczenia, o wymiarach 23x23 cm, smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2/3 schłodzonego ciasta ścieramy na tarce (na największych oczkach) i wykładamy nim spód formy, dociskając ciasto. Formę z kruchym spodem wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Podpieczony spód wyjmujemy i odstawiamy by przestygł.
 
Masa budyniowa:
80 gram budyniu waniliowego w proszku
5 białek
¾ szklanki cukru
½ szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka cukru waniliowego
500 gram truskawek pokrojonych na pół (większe na ćwiartki)

Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dosypujemy partiami cukier i cukier waniliowy. Gdy mamy już ubitą pianą z cukrem, dosypujemy po łyżce proszek budyniowy i cały czas kontynuujemy ubijanie, na koniec małym strumieniem wlewamy olej (ubijając). 
Masę budyniową wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i układamy truskawki, lekko wciskając je w masę. Na wierzch, ścieramy na tarce pozostałą część kruchego ciasta.
Ciasto wstawiamy do piekarnika (nagrzanego do 190 stopni) i pieczemy około 40 minut. Gdy upieczone ciasto ostygnie możemy posypać je cukrem pudrem.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Pyszne i pachnące truskawkami, czego chcieć więcej ? :)

      Usuń
  2. Magda, skusiałaś mnie i to bardzo. Przepis sobie zachowałam. Nie wiem czy w tym sezonie, ale bedzie u mnie na blogu :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Ksia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko się oprzeć takim słodkościom :) Ja muszę jeszcze wypróbować wersję z leśnymi borówkami,jako tylko się pojawią :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger