Kokosowo migdałowe kuleczki z kaszy jaglanej

Zdrowsza alternatywa dla kokosowych łakomczuchów. Pyszne, słodkie, kokosowo migdałowe kuleczki z kaszy jaglanej, której zalet i właściwości nie trzeba już chyba nikomu zachwalać, tak bardzo jest teraz popularna. Jeżeli dobrze przygotujemy kaszę jaglaną, to jej smak naprawdę nie jest w tych słodkościach wyczuwalny. Dodatkowym plusem jest brak cukru, nasze kulki słodzimy miodem (nie używamy sztucznego miodu!). Przygotowanie takiego deseru jest proste, zajmuje tylko chwile, a efekt zachwyci wielbicieli zdrowych wersji słodyczy.




Składniki:
3 szklanki kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego (najlepiej domowego wg tego przepisu:
http://myownpleasures.blogspot.com/2015/02/mleko-kokosowe-i-koktajl-wielka-fanka.html)
1 szklanka mielonych migdałów
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki płynnego miodu
3 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do obtoczenia

Dokładnie opłukaną na sitku (najlepiej wrzątkiem) kaszę jaglaną, zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy do miękkości, tak by kasza wchłonęła mleko (nie mieszamy!). Ewentualnie, jeżeli kasza jest jeszcze niedogotowana, dolewamy trochę mleka, by dłużej ją pogotować. Ugotowaną kaszę odstawiamy, by wystygła.
Przestudzoną kaszę jaglaną lekko miksujemy blenderem. Dosypujemy zmielone migdały, wiórki kokosowe, dodajemy ekstrakt,  miód i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masa powinna być dość gęsta, tak by dało się z niej formować kulki, jeżeli nie ma odpowiedniej konsystencji dosypujemy zmielonych migdałów i ewentualnie wiórki kokosowe. Z gotowej masy formujemy małe kulki, obtaczamy je we wiórkach kokosowych (lub zmielonych migdałach) i wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Podajemy schłodzone.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger