Zbożowe batony, słodzone daktylami i miodem

Tym, którzy lubią podjadać w ciągu dnia coś słodkiego, polecam i proponuję domowe batony zbożowe, bez dodatku cukru, ale pysznie słodkie dzięki daktylom i dodatkowi miodu. Są świetną i zdrowszą alternatywną dla kupnych batonów. Wystarczy porównać sobie ich skład, sprawdzając pierwszy lepszy tego typu baton ze sklepowej półki.  Poświęćcie więc chwilę i przygotujcie dla sowich domowników słodką zdrową przekąskę.


Składniki:
150 gram płatków ekologicznych mix 5 zbóż (lub owsianych)
3/4 szklanki zagotowanej gorącej wody
120 gram drobno posiekanych suszonych daktyli
60 gram posiekanych orzechów np. brazylijskich
garść żurawiny
garść drobno posiekanych suszonych śliwek
4 łyżki podgrzanego miodu

Płatki zalewamy gorącą wodą i odstawimy na 15 minut, by w tym czasie zmiękły.  W misce mieszamy wszystkie składniki, dodajemy miękkie płatki, miód i mieszamy wszystko razem. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (również boki), wykładamy do niej masę i  mocno dociskamy. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do 150 stopni i pieczemy około 30 minut.  Upieczone batony studzimy i dopiero zimne kroimy na małe porcje.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. będę musiała spróbować, bo ostanie jakie zrobiłam w smaku były ok tylko się rozpadały :(

    zapraszam do mnie http://kluskowopl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) ważne by masa na batony była kleista, i by mocno ucisnąć ją w formie.
      Twój blog wspaniały, przepisy pyszne, będę zaglądać :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger