Jaglany snikers - sama słodycz

Fantastyczne w smaku – to ciasto smakuje jak znany wszystkim chyba baton Snikers, tyle że jest dużo mniej kaloryczne i bardziej zdrowe. Przygotowanie tego ciasta może się wydawać pracochłonne, ale jedynie karmelowa polewa wymaga więcej pracy, w tym czasie przygotujemy jednak całe ciasto, które potem zostanie nam tylko polać karmelem. Poza tym jest bardzo proste i nie wymaga szczególnych umiejętność. Najtrudniejszy etap to czekanie – bo koło takich słodkości ciężko przejść i nie skosztować … Ale warto. Smak słodki, orzechowy, do tego kremowa masa – jeżeli unikacie sklepowych batonów a lubicie smak snikersa właśnie to jest ciasto dla Was.
Polecam!

Jaglany snikers

Jaglany snikers

Składniki:
na formę o średnicy 21 cm

Spód:
1 i 1/2 szklanki suszonych daktyli
½ szklanki gorącej przegotowanej wody
¾ szklanki orzeszków ziemnych
3 łyżki wiórków kokosowych

Daktyle zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na ½ godziny.  W tym czasie zaczynamy przygotowywać polewę karmelową, gdyż zajmie to około 40 min.

Polewa :
150 ml gęstego mleka kokosowego*
4 łyżki cukru

Do garnka z grubym dnem wlewamy i zagotowujemy mleko kokosowe. Dodajemy cukier, zmniejszamy moc palnika i mieszając od czasu do czasu gotujemy polewę. Potrwa to około 40 minut, pod koniec polewa będzie  gęsta i zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy. 

Gdy polewa się już gotuje przygotowujemy spód.
Daktyle odcedzamy z wody. Dodajemy do nich orzeszki ziemne i wiórki kokosowe i blendujemy, by powstała jednolita gęsta masa. Spód formy wylepiamy powstałą masą daktylową i wstawiamy do lodówki.

Masa:
1 szklanki kaszy jaglanej
1-2 szklanki  mleka kokosowego (rzadkiej części) lub wody
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżki miodu
60 ml gęstego mleka kokosowego *

Kaszę jaglaną bardzo dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Opłukaną przekładamy do garnka zalewamy mlekiem kokosowym lub wodą (lub pół na pół)i gotujemy do miękkości. Kasza musi być bardzo miękka (rozgotowana), w razie potrzeby podczas gotowania dolewamy mleka lub wody. Ugotowaną kaszę studzimy. Gdy kasza wystygnie dodajemy miód, masło orzechowe, mleko kokosowe i blendujemy masę na gładki krem, potrwa to kilka minut. Ważne, by w masie nie było czuć ziarenek kaszy. Przed zakończeniem warto spróbować powstały krem i według własnych upodobań jeszcze dosłodzić go miodem lub dodać więcej masła orzechowego. Gotową masę wykładamy na daktylowy spód i wstawiamy do lodówki.
Gdy polewa karmelowa jest gotowa polewamy nią ciasto.

Dodatkowo:
¾ szklanki orzeszków ziemnych, posiekanych grubo
100 gram mlecznej czekolady
1 łyżka gęstej części mleka kokosowego

Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi. I polewamy roztopioną czekoladą wymieszaną z łyżką mleka kokosowego.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Smacznego!

*Oddzielonego podczas chłodzenia. Mleko kokosowe należy na min. 12 schłodzić w lodówce, wtedy jego gęsta część wyraźnie się oddzieli.

Jaglany snikers

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger