Najlepsze słodkie drożdżowe bułeczki

Najlepsze! Bo domowe. Bo słodkie, puszyste, mięciutkie … z nadzieniem lub bez, są fantastyczne. Robiłam takie i takie, i w każdej wersji znikają błyskawicznie. Jako nadzienia użyłam konfitury z pigwowca i jest to połączenia nieziemskie! Spróbujcie!

Słodkie bułeczki drożdżowe

Słodkie bułeczki drożdżowe
Składniki :
na 15 bułeczek

830 gramów mąki
14 gramów suchych drożdży
500 ml mleka
120 gramów masła
120 gramów cukru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka ekstraktu cytrynowego
¼ łyżeczki soli himalajskiej

Nadzienie:
konfitura z pigwowca (lub inna ulubiona)

Mleko i masło umieszczamy z garnku i mieszając podgrzewamy, aż mleko będzie letnie i masło się rozpuści.  Dodajemy ekstrakt. W razie potrzeby odstawiamy, by mleko ostygło.

Mąkę mieszamy z  cukrem, suchymi drożdżami i solą. Dodajemy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto drożdżowe przez kilka minut, aż będzie gładkie, jednolite i będzie łatwo odchodzić od dłoni. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto, krótko, jeszcze raz wyrabiamy. Dzielimy na 15 równych porcji i z każdej formujemy bułkę. Jeżeli robimy nadziewane bułki to rozpłaszczamy w dłoni porcję ciasta, nakładamy na środek 1 łyżeczkę nadzienia, zbieramy krańce ciasta, sklejamy, formujemy w kulkę i układamy sklejoną częścią do spodu.
Bułeczki układamy, w niewielkich odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, by bułki jeszcze wyrosły.
Bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około 18 minut(aż będą złote, do tzw. suchego patyczka).
Smacznego!

Słodkie bułeczki drożdżowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger