Babka ryżowa z kokosem
Już tylko miesiąc pozostał do świąt Wielkiej Nocy i pora pomyśleć czym osłodzić to radosne świętowanie. Jeżeli nie boicie się nowych smaków, to proponuję Wam ten ciekawy przepis.
Bardzo puszysta, lekka, delikatna w smaku – nietradycyjna babka z mąki ryżowej jest świetna!
Do tego, przełamanie lekko ryżowego smaku kokosem daje fenomenalne połączenie. Zaskakuje smakiem i delikatnością.
Koniecznie wypróbujcie, a może na stałe włączycie do swojego menu wypieki z mąki ryżowej. Polecam!
Składniki:
400 gramów mąki ryżowej
50 gramów mąki ziemniaczanej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 jaja
150 ml oleju rzepakowego
220 ml maślanki
145 gramów cukru
50 gramów wiórków kokosowych
Obie mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jaja, olej i maślankę miksujemy, aby składniki się połączyły, dosypujemy cukier i miksujemy jeszcze około minutę.
Mokre składniki łączymy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy do silikonowej formy do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, około 50 minut.Ciasto wyjmujemy z formy po wystudzeniu.
Smacznego!
Bardzo puszysta, lekka, delikatna w smaku – nietradycyjna babka z mąki ryżowej jest świetna!
Do tego, przełamanie lekko ryżowego smaku kokosem daje fenomenalne połączenie. Zaskakuje smakiem i delikatnością.
Koniecznie wypróbujcie, a może na stałe włączycie do swojego menu wypieki z mąki ryżowej. Polecam!
![]() |
Babka ryżowa z kokosem |
400 gramów mąki ryżowej
50 gramów mąki ziemniaczanej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 jaja
150 ml oleju rzepakowego
220 ml maślanki
145 gramów cukru
50 gramów wiórków kokosowych
Obie mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Jaja, olej i maślankę miksujemy, aby składniki się połączyły, dosypujemy cukier i miksujemy jeszcze około minutę.
Mokre składniki łączymy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy do silikonowej formy do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, około 50 minut.Ciasto wyjmujemy z formy po wystudzeniu.
Smacznego!
![]() |
Babka ryżowa z kokosem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz