Orkiszowe ciastka z miodem i migdałami

Uwielbiamy ciastka! I nie możemy się im oprzeć. A do tego tyle radości sprawia ich pieczenie razem z dzieckiem. Ciężko zdecydować kto ma z tego większą frajdę. Gdy zostajemy razem w domu zawsze powstają jakieś słodkie smakołyki. Trzeba też było wypróbować nowe foremki. Tym razem poczyniliśmy pyszne, kruche ciastka orkiszowe z miodem i migdałami. Ciastka świetnie sprawdzą się na przyjęcia dla dzieci - bo kto oprze się takim słodkościom :)

Ciastka orkiszowe z miodem i migdałami

Ciastka orkiszowe z miodem i migdałami
Składniki:
 na 3 blachy ciastek

200 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 gram mąki pszennej
80 gram cukru
120 gram zimnego masła, pokrojonego w plastry
50 gram płatków migdałowych, pokruszonych
3 łyżki miodu
1 duże jajo
1 łyżka śmietany 12 %

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię i wstawimy na około 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na grubość 3-4 milimetrów. Wykrawamy foremkami ciastka, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut (aż zaczną się lekko złocić). Upieczone studzimy.
Smacznego!
Ciastka orkiszowe z miodem i migdałami

Ciastka orkiszowe z miodem i migdałami

Ciastka orkiszowe z miodem i migdałami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger