Domowe żelki truskawkowe - NIE DLA KUPNYCH ŻELKÓW
Bardzo rzadko i bardzo niechętnie daje się namówić synkowi na zakup żelków. Poza cukrem i sztucznymi dodatkami nie zawierają nic więcej. Producenci próbują łapać nas na hasła o zawartych w nich witaminach – ale wystarczy spojrzeć na skład!
Jest jednak alternatywa! Jeżeli Wy sami lub Wasze maluchy lubicie żelkowe słodkości możecie bardzo łatwo przygotować je w domu. Dodatkowo jeśli sami robicie soki, to macie całkowitą gwarancję tego, z czego wasze żelki się składają. I mimo, że żelatyna znajduje wielu przeciwników, to i tak uważam, że tak przygotowane słodycze są dużo bardziej wartościowe niż to co mamy możliwość kupić w sklepie. Smaki i kolory żelków możemy sami modyfikować, w zależności od tego, jakie mamy soki i jakie smakują nam najbardziej.
Zachwyćcie swoje maluchy domowymi słodkościami. Warto od małego wpajać dzieciom zdrowe nawyki żywieniowe i uczyć dbania o to, co znajduje się w naszej diecie. Możemy tym samym sobie i naszym dzieciom oszczędzić wielu niepożądanych skutków jedzenia żywności nafaszerowanej niepotrzebnymi sztucznymi substancjami.
Składniki:
350 ml soku truskawkowego, najlepiej domowego
20 gram żelatyny
3 łyżki wody
Dodatkowo:
Pojemniki silikonowe na lód lub inne silikonowe foremki
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i odstawiamy na 15 minut, by napęczniała. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy mieszając, aż się dokładnie rozpuści. Nie zagotowujemy żelatyny, gdyż wtedy straci ona swoje właściwości żelujące. Sok przelewamy do garnka i podgrzewamy, aż będzie gorący. Gorący sok zdejmujemy z palnika, dolewamy do niego rozpuszczoną żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. W soku nie może być grudek. Odstawiamy garnek by sok wystygł. Wystudzony sok rozlewamy do silikonowych pojemników/foremek. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Żelki przechowujemy do kilku dni w lodówce.
Gotowe!
Żelki truskawkowe |
Jest jednak alternatywa! Jeżeli Wy sami lub Wasze maluchy lubicie żelkowe słodkości możecie bardzo łatwo przygotować je w domu. Dodatkowo jeśli sami robicie soki, to macie całkowitą gwarancję tego, z czego wasze żelki się składają. I mimo, że żelatyna znajduje wielu przeciwników, to i tak uważam, że tak przygotowane słodycze są dużo bardziej wartościowe niż to co mamy możliwość kupić w sklepie. Smaki i kolory żelków możemy sami modyfikować, w zależności od tego, jakie mamy soki i jakie smakują nam najbardziej.
Zachwyćcie swoje maluchy domowymi słodkościami. Warto od małego wpajać dzieciom zdrowe nawyki żywieniowe i uczyć dbania o to, co znajduje się w naszej diecie. Możemy tym samym sobie i naszym dzieciom oszczędzić wielu niepożądanych skutków jedzenia żywności nafaszerowanej niepotrzebnymi sztucznymi substancjami.
Żelki truskawkowe |
Składniki:
350 ml soku truskawkowego, najlepiej domowego
20 gram żelatyny
3 łyżki wody
Dodatkowo:
Pojemniki silikonowe na lód lub inne silikonowe foremki
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody i odstawiamy na 15 minut, by napęczniała. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy mieszając, aż się dokładnie rozpuści. Nie zagotowujemy żelatyny, gdyż wtedy straci ona swoje właściwości żelujące. Sok przelewamy do garnka i podgrzewamy, aż będzie gorący. Gorący sok zdejmujemy z palnika, dolewamy do niego rozpuszczoną żelatynę i bardzo dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. W soku nie może być grudek. Odstawiamy garnek by sok wystygł. Wystudzony sok rozlewamy do silikonowych pojemników/foremek. Wstawiamy na całą noc do lodówki. Żelki przechowujemy do kilku dni w lodówce.
Gotowe!
Żelki truskawkowe |
Świetne są! Wyglądają uroczo :) A co ważne - są zdrowe!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)i polecam!
UsuńPozdrawiam