Ciasto ze smażonym rabarbarem

Zapraszam na pyszne, kruche, pachnące ciasto z rabarbarem. Idealne na majówkę. Wiosna nie może się przecież obyć bez rabarbarowych wypieków! A smażony rabarbar z dodatkiem jabłek smakuję fantastycznie. Kto się skusi?



Składniki:
na formę 23x23 cm
Ciasto kruche:
280 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
170 gram zimnego masła
100 gram cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
3 żółtka

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na cienkie plastry i razem z żółtkami dodajemy do mąki. Siekamy składniki nożem, by się ze sobą połączyły. Dodajemy cukier puder i śmietanę i szybko, zimnymi dłońmi, zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folię i wstawiamy na 1 godzinę do zamrażarki.
Schłodzone ciasto ścieramy na tarce, na dużych oczkach, i wykładamy nim spód formy do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, by ciasto lekko się zarumieniło.

Nadzienie rabarbarowe:
600 gram umytego i obranego rabarbaru
3 duże jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
4-5 łyżek cukru

Rabarbar i jabłka kroimy w kostkę i umieszczamy na patelni. Dodajemy cukier i smażymy owoce około 5 minut, tak by sok, który puszczą odparował (ewentualnie możemy go po tym czasie odlać).

Kruszonka:
160 gram mąki pszennej
90 gram cukru
100 gram zimnego masła, pokrojonego w cienkie  plastry

Składniki szybko wyrabiamy rękami, zagniatając je tak by powstała „grudkowata” kruszonka.

Na podpieczony spód wykładamy masę z rabarbaru, posypujemy kruszonką i ponownie wstawiamy do piekarnika. Ciasto pieczemy około 40 minut.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger