Domowy budyń truskawkowy - pyszny!

Chciałam zaproponować Wam przygotowanie samodzielnie budyniu truskawkowego. Zwolenników zdrowego odżywianie nie trzeba chyba przekonywać dla takiej alternatywy kupnego budyniu w proszku. Pozostałych może przekona porównanie składu kupnego i domowego budyniu! Przygotowany w domu pozbawiony jest wszelkich ulepszaczy smaku i zapachu, sztucznych barwników i niepotrzebnej chemii. Co istotne wcale nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, czasu ani skomplikowanych składników.
Polecam – przekonajcie się jak smakuje i pachnie truskawkami!


Składniki:
1 szklanka mleka
2-3 łyżki cukru
270 gram truskawek
1 łyżka masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy, aż uzyskamy gładki mus.  3/4szklanki mleka, cukier, masło i mus truskawkowy umieszczamy w rondelku i podgrzewamy. Mąkę ziemniaczaną, żółtka i pozostałą część mleka dokładnie miksujemy (tak by nie było grudek) i wlewamy do gorącego, gotującego się mleka. Cały czas dokładnie mieszając gotujemy budyń przez  1-2 minuty. Gotowy budyń studzimy i podajemy z truskawkami: świeżymi, bądź w syropie.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger