Sok pomidorowy z ogórkiem i bazylią - Sok dla zdrowia i urody!

Przygotowując świeżo wyciskane soki zwracajmy uwagę na jakość owoców i warzyw, których używamy. Najlepiej jeśli pochodzę one z upraw ekologicznych i oczywiście są dojrzałe. Nie używajmy tych, które są poobijane, zaczynają się psuć, oraz takich które już z wygładu są nienaturalnie piękne – przerośnięte i  różniące się kolorem np. od tych z ekologicznych upraw.

Sok pomidorowy poza tym, że jest pyszny jest też bardzo zdrowy! Jest źródłem żelaza, potasu, wapnia, fosforu, miedzi, cynku, sodu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, A, C, D, K, E, PP.  Sok pomidorowy pomaga obniżyć cholesterol  oraz utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Poprawia przemianę materii, przyspiesza spalanie tłuszczu, działa antynowotworowo oraz wzmacnia odporność. Jest niskokaloryczny, zawiera błonnik polecany jest więc osobom dbającym o szczupłą sylwetkę. Zawarty w soku pomidorowym likopen zwalcza wolne rodniki, zapobiega starzeniu się skóry i powstawaniu zmarszczek.



Składniki:
na 1 porcję

3 średniej wielkości pomidory
1 ogórek
4-5 liści bazylii

Pomidory i ogórka dokładnie myjemy. Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórka obieramy kroimy na 2-3 kawałki.  Warzywa i liście Bazyli umieszczamy w wyciskarce i wyciskamy z nich sok.  Sok pomidorowy mieszamy i pijemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger