Biszkopt z musem truskawkowym - lekki, idealny tort na lato
Sezon na truskawkowe ciasta rozpoczyna się w najlepsze. I zdecydowanie jest najsmaczniejsza pora roku :) Truskawki lubi chyba każdy. Truskawkowym ciastom też ciężko się oprzeć. Ale po co opierać się takim słodkim smakołykom? Dzisiaj proponuję Wam lekkie, biszkoptowe ciasto, pieczone z musem truskawkom. Podane z bitą śmietaną i świeżymi, słodkimi truskawkami sprawdzi się świetnie jako letni tort. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i prosto.
Składniki:
Na formę o średnicy 21 cm
130 gram mąki pszennej
40 gram mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże jaja (osobno białka i żółtka)
160 gram cukru
220 gram truskawek, zmiksowanych na mus
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dosypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na mniejszych obrotach. Pod koniec w 3 częściach dosypujemy obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy łyżką, by mus połączył się z ciastem. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciasto łyżką, na przemian bez musu, i z musem, na kształt szachownicy. Ciasto biszkoptowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczmy do tzw. suchego patyczka, około 35 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku.
Dodatkowo:
śmietanka kremówka 36%
truskawki
Śmietankę ubijamy na sztywno. Truskawki kroimy w kawałki, drobne można pozostawić w całości.
Wystudzone ciasto dekorujemy ubitą śmietanką i truskawkami.
Smacznego!
Składniki:
Na formę o średnicy 21 cm
130 gram mąki pszennej
40 gram mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże jaja (osobno białka i żółtka)
160 gram cukru
220 gram truskawek, zmiksowanych na mus
Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dosypujemy partiami cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy na mniejszych obrotach. Pod koniec w 3 częściach dosypujemy obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy łyżką, by mus połączył się z ciastem. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ciasto łyżką, na przemian bez musu, i z musem, na kształt szachownicy. Ciasto biszkoptowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczmy do tzw. suchego patyczka, około 35 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy w uchylonym piekarniku.
Dodatkowo:
śmietanka kremówka 36%
truskawki
Śmietankę ubijamy na sztywno. Truskawki kroimy w kawałki, drobne można pozostawić w całości.
Wystudzone ciasto dekorujemy ubitą śmietanką i truskawkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz