Razowe ciastka z płatkami owsianymi i gorzką czekoladą
Szybka, zdrowa i słodka przekąska? To bardzo proste, wystarczy około pół godzin i zapas fantastycznych ciastek mamy gotowy. Świetne do kawy, herbaty, na 2 śniadanie, do szkoły, pracy itd. Przygotowane w domu bez spulchniaczy ulepszaczy i tym podobnych chemicznych dodatków, pyszne w smaku, sycące dzięki płatkom owsianym, dodadzą energii, zapewnią dawkę magnezu (dzięki gorzkiej czekoladzie).
Składniki:
na 2 blachy ciastek
120 gram masła
1 jajo
120 gram cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
90 gram mąki pszennej
80 gram mąki pszennej razowej
100 gram płatków owsianych górskich
½ szklanki zagotowanej wody
1 łyżka ekstraktu cytrynowego
80 gram gorzkiej czekolady (85%) drobno posiekanej
Płatki owsiane zalewany zagotowaną wodą i odstawiamy na około 15minut. W tym czasie płatki wchłoną wodę i zmiękną (będą dzięki temu łatwostrawne). Masło ucieramy z cukrem kilka minut, aż uzyskamy puszysty krem. Dodajemy jajo i ekstrakt cytrynowy i jeszcze chwilę ucieramy. Do masy maślanej wsypujemy obie mąki wymieszane z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy namoczone płatki owsiane i posiekaną gorzką czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy razem do połączenia. Powstanie kleista masa, formujemy z niej kulki o wielkości orzecha włoskiego, układamy je w sporych odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i lekko spłaszczamy (dłonią lub mokrą łyżką).
Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 13 minut. Upieczone ciastka będą lekko zrumienione i nadal miękkie w dotyku, stwardnieją po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu.
Smacznego!
Ciastka z płatkami owsianymi i gorzką czekoladą |
Ciastka z płatkami owsianymi i gorzką czekoladą |
Składniki:
na 2 blachy ciastek
120 gram masła
1 jajo
120 gram cukru pudru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
90 gram mąki pszennej
80 gram mąki pszennej razowej
100 gram płatków owsianych górskich
½ szklanki zagotowanej wody
1 łyżka ekstraktu cytrynowego
80 gram gorzkiej czekolady (85%) drobno posiekanej
Płatki owsiane zalewany zagotowaną wodą i odstawiamy na około 15minut. W tym czasie płatki wchłoną wodę i zmiękną (będą dzięki temu łatwostrawne). Masło ucieramy z cukrem kilka minut, aż uzyskamy puszysty krem. Dodajemy jajo i ekstrakt cytrynowy i jeszcze chwilę ucieramy. Do masy maślanej wsypujemy obie mąki wymieszane z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy namoczone płatki owsiane i posiekaną gorzką czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy razem do połączenia. Powstanie kleista masa, formujemy z niej kulki o wielkości orzecha włoskiego, układamy je w sporych odstępach, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i lekko spłaszczamy (dłonią lub mokrą łyżką).
Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 13 minut. Upieczone ciastka będą lekko zrumienione i nadal miękkie w dotyku, stwardnieją po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu.
Smacznego!
Ciastka z płatkami owsianymi i gorzką czekoladą |
Ciastka z płatkami owsianymi i gorzką czekoladą |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz