Pyszna tarta z kremem morelowym

Wspaniała, owocowa tarta, z pysznymi słodkimi morelami. Podana schłodzona w letni dzień, zachwyci każdego. Smakuję wyśmienicie, pięknie się prezentuje.




Składniki:
na formę o średnicy 23 cm

Ciasto kruche:
220 gram mąki pszennej
70 gram cukru pudru
2 żółtka
120 gram zimnego masła

Masło kroimy w cienkie plasterki i następnie z wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto, najlepiej zimnymi dłońmi. Ciasto formujemy w kulę i wstawiamy na około 30 minut do zamrażarki (lub na godzinę do lodówki).

Formę na tarte smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt okręgu, tak by wyłożyć nim spód i brzegi formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Po upieczeniu ciasto studzimy.

Masa morelowa
350 gram obranych, pozbawionych pestek, soczystych moreli
70 gram cukru
6 łyżeczek żelatyny
2-3 łyżki wody
250 ml śmietanki kremówki 30 %

Dodatkowo do dekoracji:
Morele
Ubita śmietanka kremówka, około 100 ml

Żelatynę zalewamy wodą, tylko tyle by ją przykryć (około 3 łyżki) i odstawiamy na 15 minut. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy, mieszając, by się dokładnie rozpuściła. Nie wolno żelatyny zagotować bo wtedy traci ona właściwości żelujące.
Morele kroimy na kawałki i blendujemy by uzyskać gładkie puree. Masę owocową przekładamy do garnka, dodajemy cukier, mieszamy i zagotowujemy.  Zdejmujemy z palnika.
Do gorącej masy owocowej dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy bardzo dokładnie. Puree owocowe odstawiamy, by ostygło.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno (możemy użyć fixa do ubijania śmietanki, szczególnie gdy podczas gorącego lata śmietanka nie chce się ubijać). Do wystudzonej masy owocowej porcjami dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Masę owocową wykładamy na spód tarty. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by masa stężała.
Gotową tarte możemy ozdobić kawałkami moreli i udekorować ubitą śmietanką.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger