Wyciskamy soki - Świeży sok pomidorowy z malinami

Lato to najlepsza pora roku na świeżo wyciskane soki. Tyle warzyw i owoców. Grzechem jest nie skorzystać z takich dobrodziejstw natury. Kolejny już raz napiszę, by przygotowując domowe soki czy koktajle korzystać z warzyw i owoców ekologicznych, ze znanych źródeł. Nie chcemy przecież pić chemii, którą byłyby ewentualnie opryskiwane. Wybierajmy owoce i warzywa dojrzałe, soczyste i nieprzerośnięte, będą miały wtedy najwięcej swoich właściwości.

O cudownych właściwościach soku pomidorowego pisałam już tutaj-  sok pomidorowy.

Malin chyba nie trzeba nikomu zachwalać :) Są źródłem witamin C, A, B2, PP, K, E, wapnia,żelaza, miedzi, potasu. Są niskokaloryczne i bogate w błonnik, odpowiedzialny za uczucie sytości, zatem świetnie nadają się do spożywania przez osoby będące na diecie odchudzającej. Wzmacniają odporność, pozytywnie działają na układ krwionośny oraz trawienny.

Taki świeży sok więc jest bombą witaminową. Maliny ciekawie przełamują smak pomidora, dodają nutę słodyczy. Sok jest pyszny! Polecam wszystkim, wystarczą dwa łatwo dostępne składniki, by wyczarować ciekawy smak i dostarczyć organizmowi mega dawkę witamin i minerałów.




Składniki:
na 1 dużą porcję soku
 
3 umyte pomidory
1 szklanka malin

Maliny i pokrojone na ćwiartki pomidory (pozbawione zielonych ogonków)  umieszczamy w wyciskarce do owoców i wyciskamy sok. Sok mieszamy, przelewamy do szklanki i pijemy świeży, bezpośrednio po przygotowaniu. 
Na zdrowie!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger