Pleśniak aroniowo porzeczkowy! Pyszne ciasto o lekko kwaśnym smaku

Pyszne smakujące latem ciasto z pianką i owocami. Jedno z moich ulubionych. O lekko kwaśnym smaku. W letnim sezonie idealne. Dżem czy owoce możemy modyfikować według własnych upodobań, oraz tego co mamy akurat dostępne. Ważne by dżem i owoce były w smaku kwaskowate, co nadaje temu ciastu charakteru:) Jeżeli jeszcze nie jedliście pleśniaka - będziecie zachwyceni jego smakiem!



Składniki:
na formę o średnicy 21 cm

180 gram zimnego masła
3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
4 żółtka

Pianka:

4 białka
¾ szklanki cukru

Dodatkowo:

dżem z aronii
szklanka dojrzałych owoców czarnej porzeczki

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy żółtka, śmietanę i pokrojone w cienkie plastry masło. Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 równe części. Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Wszystkie trzy porcje ciasta wkładamy do lodówki na około1  i ½ godziny.

Gdy ciasto jest już schłodzone, przygotowujemy pianę. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dosypując partiami cukier.

Formę na ciasto smarujemy masłem. Na spód ścieramy na tarce, na grubych oczkach, pierwszą jasną część ciasta i równo wykładamy nim spód, lekko uciskając ciasto. Spód smarujemy aroniowym dżemem i na niego wykładamy owoce czarnej porzeczki. Na porzeczkę ścieramy kakaowe ciasto. Na ciasto wykładamy ubitą pianę i na nią ścieramy ostatnią, jasną część ciasta.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut.
Ciasto podajemy przestudzone.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger