Mleko owsiane - smaczne i zdrowe!

Proponowałam Wam już mleka roślinne - mleko kokosowe i mleko migdałowe. Alternatywą dla mleka krowiego czy koziego może być też mleko owsiane. Zdrową alternatywą! A takie przygotowane w domu jest jeszcze zdrowsze niż to ze sklepowej półki, często wzbogacone o niepotrzebne dodatki i ulepszacze.
Mleko owsiane jest naprawdę smaczne, idealne do koktajli, jako dodatek do kawy, wypieków itd. Jeżeli więc nie lubimy mleka krowiego czy koziego, warto sięgnąć po taki roślinny zamiennik.

Mleko owsiane nie zawiera laktozy. Jest bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego, witamin i minerałów.  Zalecane jest w leczeniu anemii, gdyż zawiera duże ilości żelaza.

Mleko owsiane
 Składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
4 -5 szklanek wody

Płatki owsiane zalewamy wodą, tak by woda sięgała około 3 cm ponad płatki. Odstawiamy na całą noc. Po tym czasie dolewamy 3 szklanki wody i miksujemy wszystko kilka minut w blenderze.  Gęste sitko wykładamy gazą i przecedzamy mleko, lekko odciskając. Mleko przelewamy do szklanej butelki i przechowujemy w lodówce do 3 dni. Mleko będzie się rozwarstwiać, dlatego przed podaniem potrząsamy butelką.
Na zdrowie!

Mleko owsiane

Mleko owsiane

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger