Pyszne domowe batony z masłem orzechowym!

Fantastyczne batoniki z masła orzechowego! Co za smak ... pyszne! Kaloryczne, ale co tam, czasem można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty, zwłaszcza w taki pochmurny dzień jak dzisiaj. Dzięki zawartości cukru kokosowego i oleju kokosowego obniżymy trochę ich kaloryczność i dodamy domowym batonom właściwości odżywczych. Dodatkowo miód, figi, migdały i gorzka czekolada decydują o fantastycznym smaku. Takie batony osłodzą szary dzień, dodadzą energii. Ja wrócę do nich nie raz, posmakowały nam bardzo!

 
Składniki:
Na formę 19x19 cm

120 ml miodu
50 gram płatków migdałów
60 gram płatków kukurydzianych
60-70 gram cukru kokosowego
1 łyżka oleju kokosowego
130 gram masła orzechowego
3-4 suszone figi drobno pokrojone
100 gram gorzkiej czekolady

Miód, masło orzechowe, olej kokosowy, cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż składniki się połączą i uzyskamy jednolitą płynną (i gęstą) masę. W misce mieszamy płatki kukurydziane, płatki migdałowe oraz posiekane drobno suszone figi. Dolewamy masę z masłem orzechowym i mieszamy dokładnie. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, lekko uciskamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy. Chłodzimy min. 2 godz w lodówce, kroimy i zajadamy - będziecie zachwyceni smakiem!
Smacznego!


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger