Szałwia hiszpańska/Chia i Koktajle
Zapraszam Was dzisiaj na wypróbowanie koktajli z nasionami szałwii hiszpańskiej.
Nasiona te są bogatym źródłem kwasów omega-3, wapnia, żelaza, potasu, magnezu, fosforu. Posiadają wysoką zwartość pełnowartościowego białka oraz antyoksydantów.
Dziennie nie powinno się przekraczać porcji 3 łyżeczek ziaren szałwii hiszpańskiej.
Można je spożywać na różne sposoby, dodawać całe lub zmielone nasiona do koktajli, musli, posypywać nimi sałatki.
Bazą do koktajli jest pudding z nasion szałwi hiszpańskiej :
3 łyżeczki nasion zalewamy 3/4 szklanki mleka migdałowego (lub innego roślinnego) i odstawiamy na około 40 minut.
* z podanych porcji otrzymamy 1 szklankę koktajlu, jak na zdjęciu
Polecam, takie koktajle dzięki zawartości nasion szałwi hiszpańskiej są oczywiście zdrowe, pożywne i smaczne :)
Smacznego!
Nasiona te są bogatym źródłem kwasów omega-3, wapnia, żelaza, potasu, magnezu, fosforu. Posiadają wysoką zwartość pełnowartościowego białka oraz antyoksydantów.
Dziennie nie powinno się przekraczać porcji 3 łyżeczek ziaren szałwii hiszpańskiej.
Można je spożywać na różne sposoby, dodawać całe lub zmielone nasiona do koktajli, musli, posypywać nimi sałatki.
Bazą do koktajli jest pudding z nasion szałwi hiszpańskiej :
3 łyżeczki nasion zalewamy 3/4 szklanki mleka migdałowego (lub innego roślinnego) i odstawiamy na około 40 minut.
* z podanych porcji otrzymamy 1 szklankę koktajlu, jak na zdjęciu
Koktajl z szałwia hiszpańską i truskawkami
W blenderze miksujemy szklankę truskawek (mogą być mrożone) i pokrojony 1 owoc kiwi. Dolewamy pudding z nasion szałwi hiszpańskiej i mieszamy łyżką. Koktajl gotowy :)Koktajl bananowo gruszkowy z szałwią hiszpańską
W blenderze umieszczamy pokrojoną na kawałki 1 dużą gruszkę, pokrojonego banana, 1 pokrojone kiwi i miksujemy do połączenia składników. Dolewamy pudding z nasion szałwii hiszpańskiej i mieszamy łyżką.Polecam, takie koktajle dzięki zawartości nasion szałwi hiszpańskiej są oczywiście zdrowe, pożywne i smaczne :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz