Szałwia hiszpańska/Chia i Koktajle

Zapraszam Was dzisiaj na wypróbowanie koktajli z nasionami szałwii hiszpańskiej.
Nasiona te są bogatym źródłem kwasów omega-3, wapnia,  żelaza,  potasu, magnezu,  fosforu. Posiadają wysoką zwartość pełnowartościowego białka oraz antyoksydantów.
Dziennie nie powinno się przekraczać porcji 3 łyżeczek ziaren szałwii hiszpańskiej.
Można je spożywać na różne sposoby, dodawać całe lub zmielone nasiona do koktajli, musli, posypywać nimi sałatki.


Bazą do koktajli jest pudding z nasion szałwi hiszpańskiej :
3 łyżeczki nasion zalewamy 3/4 szklanki mleka migdałowego (lub innego roślinnego) i odstawiamy na około 40 minut.

* z podanych porcji otrzymamy 1 szklankę koktajlu, jak na zdjęciu

Koktajl z szałwia hiszpańską i truskawkami

W blenderze miksujemy szklankę truskawek (mogą być mrożone) i pokrojony 1 owoc kiwi. Dolewamy pudding  z nasion szałwi hiszpańskiej i mieszamy łyżką. Koktajl gotowy :)


 Koktajl bananowo gruszkowy z szałwią hiszpańską

W blenderze umieszczamy pokrojoną na kawałki 1 dużą gruszkę, pokrojonego banana, 1 pokrojone kiwi i miksujemy do połączenia składników. Dolewamy pudding z nasion szałwii hiszpańskiej i mieszamy łyżką.


Polecam, takie koktajle dzięki zawartości nasion szałwi hiszpańskiej są oczywiście zdrowe, pożywne i smaczne :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger