Migdałowo - mleko i ciastka
Postanowiłam wypróbować kolejne (po kokosowym) mleko roślinne. Migdały lubię bardzo więc padło na migdałowe mleko ;)
Jest bardzo delikatne, oczywiście o migdałowym smaku, świetnie nadaje się do kawy, koktajli czy płatków. Dla mnie zdecydowanie smaczniejsze niż kokosowe :)
4 szklanki przegotowanej ostudzonej wody.
Blanszowane migdały zalewamy 1 szklanką wody. Przykrywamy i odstawiamy na jakieś 10 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę, przekładamy je do blendera i wlewamy pozostałe 3 szklanki wody.
Miksujemy aż całkowicie rozdrobnimy migdały. Sitko wykładamy gazą i przelewany uzyskane mleko odciskając dokładnie pozostałą z migdałów masę. W ten sposób uzyskamy mleko oraz migdałową masę, którą po dodaniu np miodu możemy wykorzystać jaki słodki serek. Ja użyłam jej do upieczenia migdałowych ciastek.
80 gram drobnego cukru
80 gram masy migdałowej pozostałej po zrobieniu migdałowego mleka
1 jajo
240 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 gram posiekanej drobno gorzkiej czekolady
Masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajo i masę migdałową, ucieramy wszystko razem. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, czekoladę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Z ciasta formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Ciastka pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu studzimy ciastka.
Są miękkie w środku, niezbyt słodkie, oczywiście o migdałowym smaku. Pyszne :)
Smacznego!
Jest bardzo delikatne, oczywiście o migdałowym smaku, świetnie nadaje się do kawy, koktajli czy płatków. Dla mnie zdecydowanie smaczniejsze niż kokosowe :)
Mleko migdałowe
100 gram migdałów blanszowanych4 szklanki przegotowanej ostudzonej wody.
Blanszowane migdały zalewamy 1 szklanką wody. Przykrywamy i odstawiamy na jakieś 10 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę, przekładamy je do blendera i wlewamy pozostałe 3 szklanki wody.
Miksujemy aż całkowicie rozdrobnimy migdały. Sitko wykładamy gazą i przelewany uzyskane mleko odciskając dokładnie pozostałą z migdałów masę. W ten sposób uzyskamy mleko oraz migdałową masę, którą po dodaniu np miodu możemy wykorzystać jaki słodki serek. Ja użyłam jej do upieczenia migdałowych ciastek.
Migdałowe ciasteczka
100 gram masła w temperaturze pokojowej80 gram drobnego cukru
80 gram masy migdałowej pozostałej po zrobieniu migdałowego mleka
1 jajo
240 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 gram posiekanej drobno gorzkiej czekolady
Masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajo i masę migdałową, ucieramy wszystko razem. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, czekoladę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Z ciasta formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Ciastka pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu studzimy ciastka.
Są miękkie w środku, niezbyt słodkie, oczywiście o migdałowym smaku. Pyszne :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz