Migdałowo - mleko i ciastka

Postanowiłam wypróbować kolejne (po kokosowym) mleko roślinne. Migdały lubię bardzo więc padło na migdałowe mleko ;)
Jest bardzo delikatne, oczywiście o migdałowym smaku, świetnie nadaje się do kawy, koktajli czy płatków. Dla mnie zdecydowanie smaczniejsze niż kokosowe :)

Mleko migdałowe

100 gram migdałów blanszowanych
4 szklanki przegotowanej ostudzonej wody.

Blanszowane migdały zalewamy 1 szklanką wody. Przykrywamy i odstawiamy na jakieś 10 godzin. Po tym czasie odlewamy wodę, przekładamy je do blendera i wlewamy pozostałe 3 szklanki wody.
Miksujemy aż całkowicie rozdrobnimy migdały. Sitko wykładamy gazą i przelewany uzyskane mleko odciskając dokładnie pozostałą z migdałów masę. W ten sposób uzyskamy mleko oraz migdałową masę, którą po dodaniu np miodu możemy wykorzystać  jaki słodki serek. Ja użyłam jej do upieczenia migdałowych ciastek.

Migdałowe ciasteczka

100 gram masła w temperaturze pokojowej
80 gram drobnego cukru
80 gram masy migdałowej pozostałej po zrobieniu migdałowego mleka 
1 jajo
240 gram mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 gram posiekanej drobno gorzkiej czekolady



Masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajo i masę migdałową, ucieramy wszystko razem. Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, czekoladę i mieszamy łyżką do połączenia składników. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Z ciasta formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Ciastka pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu studzimy ciastka.
Są miękkie w środku, niezbyt słodkie, oczywiście o migdałowym smaku. Pyszne :)
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Magdalena. My World , Blogger