Ciastka z orzechami i czekolada
Pyszne orzechowe ciastka. Słodka przyjemność ;) Szybkie i proste do przygotowania. Jedne z moich ulubionych:) Jeśli lubicie orzechowo czekoladowe smaki koniecznie je wypróbujcie.
Składniki:
Składniki:
200 gram masła
1/2 szklanki
brązowego drobnego cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych (lub brazylijskich)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka 3,2 %
1 szklanka posiekanych orzechów orzechów laskowych (lub brazylijskich)
100 gram posiekanej gorzkiej czekolady 70 %
Masło z cukrem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy mąkę,zmielone orzechy, proszek do pieczenia oraz mleko. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy szklankę (lub mniej, według upodobań) posiekanych orzechów,
czekoladę i mieszamy wszystko łyżką. Z ciasta formujemy małe
kulki (wielkości orzecha włoskiego), układamy je w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy łyżką. Ciastka pieczemy około 15 minut w temperaturze 190
stopni. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz